Nou PERTE

El Govern destinarà 800 milions a reformar l’economia social i enfortir les cures

  • El nou PERTE es destinarà a fomentar la qualificació dels treballadors, les vivendes cooperatives o l’atenció dels menors tutelats

El Govern destinarà 800 milions a reformar l’economia social i enfortir les cures

EFE / RUNGROJ YONGRIT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha presentat aquest divendres un nou PERTE (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica), en aquesta ocasió el destinat a l’economia social i el sector de les cures, que estarà dotat amb 800 milions d’euros i que serà aprovat dimarts pel Consell de Ministres.

La inversió pública, procedent dels fons europeus Next Generation, implicarà 12 ministeris, per la qual cosa es tracta d’una «aposta transversal», que té un doble objectiu: d’una banda, «desenvolupar tot el potencial de l’economia social», que és la formada per empreses que, de manera associada i cooperativa, estan destinades a la producció, distribució, circulació i consum de béns i serveis; i d’una altra, «enfortir els serveis en l’àmbit de les cures».

Segons ha reconegut Sánchez, la pandèmia ha posat de manifest «la importància» de les cures de menors, gent gran i dependents, però també les «vulnerabilitats» del sector. Per corregir els seus dèficits, el Ministeri de Drets Socials està embarcat en una negociació amb les comunitats, la patronal i els sindicats destinada a transformar el sector de les residències i que aquests espais siguin més petits, més acollidors i tinguin més personal. Així mateix, el Ministeri d’Igualtat ha posat en marxa el Pla Corresponsables, una política llavor destinada a facilitar la conciliació i les cures de menors i que suposa el primer pas cap al sistema estatal de cures que el Govern central vol crear, a semblança del sistema de dependència.

Línies d’actuació

A més d’aquests dos projectes ja posats en marxa, amb el PERTE es preveu fomentar la formació i qualificació dels treballadors del sector de les cures; promoure projectes de vivenda col·laboratius, i millorar l’atenció dels menors a càrrec de les administracions, segons ha detallat el president del Govern central.

Quant a l’economia social, la inversió pública es destinarà prioritàriament a facilitar la conversió d’empreses en crisi en cooperatives o altres fórmules que permetin la supervivència de l’activitat i el manteniment dels llocs de treball, i a millorar la competitivitat i cooperació entre les pimes del tercer sector.

43.000 empreses

Notícies relacionades

«Tot i que sembli mentida, el tercer sector suposa el 10% del PIB –i el turisme, el 12%–, dona feina a 2,5 milions de persones i està format per més de 43.000 empreses», ha destacat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també en l’acte de presentació. En aquest context, ha destacat que es tracta d’una economia «que s’allunya del que és convencional, no competeix, és horitzontal, inclusiva, cooperativa, feminista, pròxima al que és local i ambientalment justa». «Amb aquest PERTE, estem democratitzant l’economia», ha conclòs.

Al seu torn, Juan Antonio Pedreño, president de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES) ha assenyalat que el PERTE «permetrà que es puguin abordar els canvis estructurals perquè el sector es consolidi i creixi» i convertir Espanya «en un país de referència en un moment il·lusionant».

Temes:

Conciliació