Salons Hispack i Graphispag

Entre l’economia circular i la robotització

Uns 35.000 professionals visitaran aquesta setmana els salons de Fira de Barcelona dedicats a l’embalatge i la impressió

Entre l’economia circular i la robotització

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’economia circular i la robotització són l’epicentre, aquesta setmana, de la fira d’embalatge Hispack i la d’impressió Graphispag, que se celebra a Barcelona fins divendres. Es preveu que 35.000 professionals assisteixin als salons del recinte de la Gran Via de Fira Barcelona en una mostra clara de recuperació de l’activitat, però entre signes de prudència continguda. Aquest és un sector obligat a transformacions impulsades per canvis legals, cosa que s’ha de traduir en un augment de la inversió. Amb les incerteses derivades de l’alça dels preus, canvien les normatives que afecten els sistemes de devolució i retorn, l’impost al ‘packaging’ plàstic, la potenciació dels reutilitzables, el granel o els materials reciclats. Però tot això en un context d’inflació i més cost dels subministraments de matèries primeres com el cartró, el plàstic, els metalls, el vidre o la fusta. La tempesta perfecta requereix inversions i les empreses presents al saló ofereixen els seus productes perquè les marques de gran consum plasmin mitjançant noves tecnologies les seves ànsies de creixement.

Un total de 725 expositors directes amb 1.500 marques representades d’una vintena de països són aparador de possibilitats per conquerir els consumidors. A Graphispag és perceptible el salt qualitatiu de les impressions multicolors, especialment en teles. La indústria gràfica ha transitat en els últims decennis cap a la digitalització completa, ja no només de la maquinàries, sinó també de fluxos de treball i en materials. La impressió digital és flexible, i la maquinària adequada, la diferència entre la rendibilitat i les pèrdues.

En el cas de Hispack, el que s’aprecia a la fira és l’impacte de la irrupció del robot de petit format i la tendència irrefrenable a la circularitat. Per al 2035, el 65% dels residus urbans hauran de ser reciclats. Només un màxim del 10% d’aquests es podran portar a abocadors. Com a conseqüència, la pròxima dècada exigeix inversions, millores de disseny d’embalatges, reutilització d’envasos, etiquetatges ecològics, nous materials, sistemes de recollida de residus i logística inversa.

Carmina Castellà, responsable de l’agrupació del sector del ‘packaging’ d’Amec, l’Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades, diu que «els principals reptes del sector són la sostenibilitat, l’automatització i la indústria 4.0, que inclou la digitalització i la traçabilitat. A Hispack es presenta nova tecnologia que respon a aquests reptes: màquines que treballen d’una manera molt flexible i que s’adapten en cada moment a les variacions de la demanda del mercat; el monitoratge del rendiment de les màquines per augmentar la productivitat, i tecnologia amb menys consum energètic». 

Jordi Bernabeu, president de Hispack, considera que «el sector de l’envàs i l’embalatge està més que preparat per donar resposta a totes les indústries que demanden solucions de ‘packaging’ sostenible» Per a Xavier Pascual, director de Hispack, «el ‘packaging’ pot resultar un gran dinamitzador de la innovació en la indústria i no només en l’àmbit de millora de producte».

Durant els salons es portaran a terme més de 180 conferències amb gairebé 300 ponents, exposicions, trobades de negocis, recepció de delegacions internacionals o assemblees d’entitats. Protagonistes i vectors del canvi industrial que s’imposa en defensa del medi ambient.

Exemple pràctic de PcComponentes

Notícies relacionades

Un exemple pràctic dels avanços que es presenten durant la fira s’ha donat a conèixer aquests dies. PcComponentes, firma de comerç electrònic líder en la venda de productes electrònics, ha informat de la incorporació de noves tecnologies d’embalatge que li permetran ser més eficient. En concret, es tracta d’un canvi que ha accelerat els enviaments amb la compra de tecnologia de CMC Carton Wrap. Aquest sistema aconsegueix fabricar caixes a mida segons la mida del producte que s’ha d’enviar, fet que pot reduir el consum de cartró en un 50% i de plàstic per a materials de farcit en un 90%, sense afectar la seguretat del contingut. A l’optimitzar la mida de les caixes, s’ha incrementat en un 40% el nombre de comandes que poden ser transportades en un mateix camió, i es contribueix així a un estalvi de combustible i a disminuir l’empremta de carboni. PcComponentes pot gestionar 900 caixes llestes per entregar al client cada hora, fet que suposa optimitzar a través d’aquest sistema la meitat de les seves comandes i respondre millor a pics de demanda com els que es donen en campanyes comercials de gran volum de vendes com el Black Friday o els PcDays.

La indústria de l’embalatge va moure l’any passat a Espanya un total de 29.750 milions d’euros, el 4,37% de la xifra de negoci de la indústria espanyola i el 2,65% del PIB. Integren el sector de l’ordre 3.180 empreses, la majoria pimes, que ocupen 113.000 persones. Un 72% de les empreses facturen menys de cinc milions d’euros. Amb la pandèmia, la facturació el 2020 va caure el 3,37% respecte al 2019.