Mesures anticrisi

La SEPI dona el vistiplau al rescat de la siderúrgica Celsa per 550 milions

Més de la meitat de l’ajuda serà en forma de crèdit participatiu i l’operació ara queda pendent de la ratificació dels creditors

La SEPI dona el vistiplau al rescat de la siderúrgica Celsa per 550 milions
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Llum verda preliminar al rescat més gran que ha executat la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) fins ara. Aquesta empresa pública que gestiona les participacions del Govern en determinades empreses espanyoles ha validat l’expedient amb el qual la siderúrgica catalana Celsa va sol·licitar, a mitjans de 2020, una ajuda de 550 milions d’euros. Així, com avança aquest dijous el diari econòmic ‘Expansión’ i segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, el rescat es portarà a terme a través del fons de suport a la solvència de les empreses estratègiques, que és el mecanisme que ha gestionat també les ajudes a firmes com Air Europa, Duro Felguera i Ávoris (el resultat de la fusió entre Barceló i Globalia).

D’aquests 550 milions d’euros que en principi rebrà Celsa, una mica més de la meitat (280,5 milions) li arribaran en forma de crèdit participatiu i la resta, prop de 270 milions, a través d’un crèdit ordinari. De tota manera, l’operació ha de passar encara pel consell gestor del fons i està pendent sobretot de la ratificació dels creditors de la firma.

Segons recorda l’agència de notícies Europa Press, les companyies que van comprar el deute d’aquesta empresa amb seu a Castellbisbal (Barcelona) són Sculptor, CVC, SVP, Goldman Sachs, Golden Tree, Cross Ocean, JP Morgan, Attestor i Deutsche Bank. El grup acumula un deute superior als 2.000 milions d’euros a Espanya, tot i que va acabar el 2021 amb una facturació d’uns 5.300 milions.

A més, com que el préstec participatiu supera els 250 milions d’euros, aquesta injecció econòmica requereix el vistiplau també de la Comissió Europea i, després, del Consell de Ministres. En principi, això últim no hauria de ser un problema: el Govern valora positivament que la siderúrgica conservi la seva seu en territori espanyol i que mantingui intacta la dimensió de la seva plantilla.

Ajudes a 21 empreses

Notícies relacionades

Si es confirma, aquesta seria l’operació més gran autoritzada per la SEPI a través d’aquest fons, que, dotat amb 10.000 milions d’euros, pretenia reforçar la solvència empresarial de companyies no financeres afectades per la covid que fossin considerades estratègiques per al teixit productiu nacional o regional i que no tinguessin problemes abans de la pandèmia. No obstant, fins al moment, aquest mecanisme només ha repartit poc més de 2.000 milions d’euros, menys de la meitat dels 5.300 milions sol·licitats.

Entre les grans ajudes concedides fins al moment figuren el rescat d’Air Europa per 475 milions d’euros, el de Técnicas Reunidas per 340 milions, la injecció de 320 milions d’euros a Ávoris (la companyia que va resultar de la integració dels grups Barceló i Globalia) i la transfusió de 241 milions al grup hoteler Hotusa. A la llista, conformada per un total de 21 companyies sense comptar encara Celsa, s’han incorporat recentment les hoteleres Hesperia (55 milions), Abba (30 milions), Juliá (38 milions) i Mediterránea (28 milions), les quatre aprovades en l’últim Consell de Ministres.

Temes:

Empreses Rescats