AUTOMOCIÓ

El pla Nissan Next permet a la marca tornar a generar beneficis

  • Nissan va guanyar 1.573 milions d’euros l’any fiscal 2021-22 gràcies al seu pla Nissan Next, que proposa retallar els costos fixos i optimitzar la seva producció i oferta per generar més benefici per unitat.

  • La marca espera guanyar 1.094 milions d’euros aquest exercici i millorar el seu marge operatiu a penes un 1,1% preveient una pujada del preu de les matèries primeres.

El pla Nissan Next permet a la marca tornar a generar beneficis
3
Es llegeix en minuts
Álex Soler
Álex Soler

Periodista

Especialista en motor, mobilitat elèctrica i indústria de l'automòbil

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nissan torna als beneficis després de l’important daltabaix de l’any passat al guanyar, l’any fiscal 2021-22 –entre l’abril del 2021 i març del 2022, 1.573 milions d’euros, fet que suposa una important millora des de les pèrdues per valor de 3.275 milions d’euros de l’any fiscal anterior. Aquest benefici net arriba després de facturar 61.493 milions d’euros, un 7,1% més, malgrat vendre un 4,3% menys fins a les 3,88 milions d’unitats. 

La marca japonesa tanca així un any més positiu de l’esperat, arribant als objectius inclosos en el marc del pla estratègic Nissan Next, presentat el 2020 amb la missió de retallar costos fixos i optimitzar la producció i el ‘portfolio’ de producte per incrementar la rendibilitat a partir d’un marge de beneficis més gran per cotxe venut. L’objectiu de marge operatiu per a l’any fiscal, fixat pel conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida, era del 2%, xifra que s’ha superat assolint el 2,9%, marcant el camí cap a la meta final del 5%. El benefici operatiu de l’any fiscal que va acabar al març va ser de 1.805 milions d’euros.

Aquest pla és molt semblant al presentat pel Grup Renault, soci de l’Aliança, l’any passat, buscant la generació de més benefici per vehicle, tot i que en el seu cas també proposava un reposicionament de les marques del grup al mercat. En el cas de Nissan, la capacitat productiva s’ha reduït un 20% –entre les mesures hi ha el tancament de la planta de Barcelona–, mentre que el seu portfolio de producte ho ha fet en un 15%. Paral·lelament, s’han reduït els costos fixos en 2.554 milions d’euros. Segons els comptes de la japonesa, va contribuir positivament en 49 milions d’euros als beneficis de Renault per al 2021.

«Això és només la línia de sortida»

Makoto Uchida veu així complert l’objectiu marcat quan va comprometre el seu càrrec a la capacitat de Nissan de tornar als beneficis. No obstant, ell mateix confirma que la feina està només «a mig fer». «Això és just la línia de sortida. Ara és el moment d’oferir més valor i fer créixer la companyia». Per la seva banda, Ashwani Gupta, director d’operacions de la marca, celebra els bons resultats del pla Nissan Next en el context d’incertesa global que viu la indústria de l’automòbil.

Notícies relacionades

El camí que queda per endavant és consolidar el bon rendiment del pla Nissan Next amb previsions d’augmentar fins al 40% del mix de models electrificats a tot el món per al 2026 mentre es continuen reduint els costos de producció. En termes de producte, Nissan produirà dos nous cotxes als Estats Units, a la planta de Canton, i continuarà invertint en el desenvolupament de la tecnologia d’assistència a la conducció ProPilot –amb l’objectiu de comptar amb 2,5 milions de cotxes amb el sistema integrat al 2026–. Quant a les bateries, mantindrà la seva estratègia de reutilització per al seu ús en infraestructures i edificis quan acabi la seva vida útil als cotxes.

Per a l’any fiscal que va arrencar el mes d’abril passat, la marca de Yokohama espera guanyar 1.094 milions d’euros, un 30,4% menys, tot i que espera millorar el seu benefici operatiu un 1,1% fins als 2.404 milions d’euros i els seus ingressos un altre 18,7% fins als 72.900 milions d’euros. Nissan relaciona la tímida pujada del benefici operatiu esperat a la pujada dels preus de les matèries primeres i la caiguda del benefici a la venda de les accions de Mercedes-Benz AG que posseïa i que han inflat el resultat de l’any fiscal ja tancat.

Temes:

Nissan Cotxes