Transports

Creen la nova Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de Viatgers

Els primers objectius d’Iryo, Renfe, Euskotren i FGC seran impulsar la demanda pel tren, reduir el cost de l’energia i abaixar els cànons

2
Es llegeix en minuts

La principal empresa ferroviària del país, Renfe, ha signat amb Iryo, un nou operador que iniciarà la seva activitat a finals d’any, i els operadors públics basc i català, Euskotren i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la creació de la nova Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de Viatgers.

A la cita només ha faltat Ouigo, un altre nou operador que va començar la seva activitat el maig de l’any passat, si bé fonts de la companyia han explicat a Europa Press que no descarten integrar-se a aquesta associació en un futur, però que ara estan centrats a obrir noves rutes i consolidar la seva presència en el mercat.

El principal objectiu de l’associació és representar en una sola veu en el sector per contribuir a accelerar els canvis i la millora regulatòria, recolzar i defensar el transport ferroviari pels seus valors ambientals i socials i el foment de les polítiques i canvis normatius que recolzin el transvasament d’usuaris d’altres mitjans de transport al tren.

Entre els àmbits d’actuació de la nova associació, segons han explicat els màxims representants dels quatre primers socis, destaca la intervenció davant tota mena d’administracions públiques i organismes nacionals i internacionals amb competències sobre el transport ferroviari i el manteniment i foment de relacions amb els mateixos.

La seva primera actuació serà la continuïtat i aprofundiment de les mesures dutes a terme per mitigar l’impacte de la crisi de la covid-19 en la demanda, la posada en marxa de mesures que frenin i redueixin el cost de l’energia o adaptar el sistema de cànons a un nou model que contribueixi a arribar als 50 milions de viatgers d’alta velocitat a Espanya cada any.

«Tenir representació és fonamental per defensar de manera conjunta i unificada l’interès comú dels operadors del transport ferroviari de viatgers i impulsar i desenvolupar el ferrocarril com a eix de la mobilitat sostenible», ha assenyalat el president d’Iryo i també de l’associació, Carlos Bertomeu.

Per la seva part, el president de Renfe, Isaías Táboas, ha declarat que «és interessant» participar en una associació que uneix els esforços dels associats, de manera que els seus plantejaments tinguin més pes que si els presentessin de manera individual.

Notícies relacionades

«Euskotren aposta pel transport públic com a eix vertebrador de la mobilitat, així com el seu protagonisme en les polítiques de coordinació i interoperabilitat en els seus primers 40 anys d’existència com a societat pública del Govern basc», ha afegit el director general d’Euskotren, Javier Seoane.

Finalment, el director general de FGC, Pere Calvet, ha assenyalat que el tren «és una de les eines més potents i eficaces per lluitar contra el canvi climàtic», afegint que Ferrocarrils vol liderar totes les iniciatives que contribueixin a fomentar l’ús del tren i a la descarbonització del planeta.

Temes:

Renfe Trens