Agricultura

Els preus en origen de les fruites i hortalisses s’estabilitzen després de l’elevada inflació de l’abril

El quilogram de tomàquets baixa de l’euro a les mateixes subhastes de fruits on fa un mes es venien gairebé al doble | Preocupa la caiguda enorme de l’alvocat, sota mínims històrics

Els preus en origen de les fruites i hortalisses s’estabilitzen després de l’elevada inflació de l’abril
2
Es llegeix en minuts

Els preus alts que en origen van assolir les fruites i hortalisses fa ara un mes, a les portes de Setmana Santa i amb les mobilitzacions del transport com a argument principal, es comencen a estabilitzar.

Així ho confirmen productors i mitjancers consultats aquest dimarts per aquest diari. El mateix quilogram de tomàquets que a l’abril es va arribar a pagar a l’agricultor per dos euros costa en aquest moment gairebé la meitat. L’oferta és ara molt més àmplia en els mercats, com afegeixen.

«La reobertura de les fronteres marítimes amb el Marroc permet reprendre la comercialització de fruites i hortalisses del país veí. Però també s’han resolt tots els problemes del transport, alhora que el conflicte bèl·lic no ha generat dificultats per reprendre l’activitat en països com Alemanya», han expressat portaveus d’una de les comercialitzadores que proveeixen les principals cadenes de supermercats malaguenys.

Els mateixos mitjancers i alguns camperols del litoral axàrquic han expressat també la seva preocupació per la caiguda en el tancament de la collita dels preus per l’alvocat. Tot i que ara es limita la recol·lecció a certes varietats tardanes, la campanya s’ha caracteritzat, en termes generals, per uns preus inferiors als de les anteriors temporades.

Així s’ha passat de fins a tres euros per quilo fa poc més d’un any a menys d’un euro aquests dies. Respecte a aquesta fruita, la situació ve agreujada per la pertinaç sequera, que condiciona el nombre de regs diaris que exigeix aquest arbre subtropical. En l’horitzó no es descarta que alguns agricultors, com assenyalen portaveus del sindicat Asaja Málaga, optin per sembrar mangos allà on durant anys han mantingut en producció extensions importants d’alvocats.

Un dels avantatges del mango en una comarca deficitària en recursos hídrics com és La Axarquía és que té més capacitat per suportar períodes de sequera. Així mateix, el rendiment en quilograms per arbre és bastant superior. I un factor afegit per decantar-se pel cultiu de mangos se centra que, al plantar-se els arbres, tarden menys anys a començar a produir quantitats significatives de fruita.

Notícies relacionades

Quant a la resta de fruites i hortalisses, els agricultors remarquen que un quilogram de tomàquets al preu actual d’uns 70 cèntims limita bastant els beneficis, com a conseqüència de l’increment exponencial de les despeses l’últim any. La guerra ha disparat els preus dels derivats del petroli, entre els quals s’emmarquen els plàstics fets servir en hivernacles i per cobrir les terres i evitar així la proliferació de males herbes.

«És una clatellada més per a les explotacions agrícoles, que continuen asfixiades per uns costos de producció mai vistos. I lamentablement no acompanyen els preus de fruites subtropicals com l’alvocat, també sota mínims històrics», asseguren els mateixos tècnics del sindicat Asaja. En l’horitzó lamenten la impossibilitat de reclamar certes ajudes d’emergència, «que no se solen permetre en un període de pausa forçosa per les eleccions».

Temes:

IPC