Resultats

CaixaBank preveu que els tipus d’interès assoleixin l’1,5% el 2024

Proveeix 214 milions per la guerra a Ucraïna però observa que el comportament de despesa dels seus clients no s’està veient impactat pel conflicte

CaixaBank preveu que els tipus d’interès assoleixin l’1,5% el 2024

M.A. MONTESINOS

3
Es llegeix en minuts

CaixaBank preveu que el Banc Central Europeu (BCE) comenci a apujar els tipus d’interès al juliol o el setembre d’aquest any i que les successives revisions a l’alça del preu dels diners situïn el tipus en l’1,5% el 2024, segons ha assegurat el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, durant la presentació de resultats del banc del primer trimestre de l’any a València. Segons la seva opinió, el BCE farà tres increments aquest any d’un quart en cada ocasió, fins a elevar el tipus d’intervenció al 0,25%, des de l’actual menys 0,5%, i que l’any que en farà cinc més, i així s’arribaria a l’esmentat 1,5%. Segons la seva opinió, aquesta pujada gradual és «sana». Així mateix, ha expressat la seva confiança que la inflació es controli i que no calgui superar aquest percentatge.

CaixaBank va obtenir un benefici atribuït de 707 milions d’euros el primer trimestre de l’any, un 21,9% més. L’entitat presentarà al maig el seu pla estratègic per als tres pròxims exercicis i calcula que cada pujada d’un punt en els tipus millorarà fins a un 25% el seu marge d’interessos a un any, que fins al març ha sigut negatiu en 5,4 punts. Gortázar ha destacat les incerteses que ha generat la guerra a Ucraïna i ha revelat que l’entitat financera ha fet una previsió de 214 milions davant l’impacte que el conflicte pugui tenir en el seu balanç. En funció de com evolucioni la guerra, l’entitat valorarà si cal fer un esforç més gran. No obstant, ha precisat que del fons covid de 1.395 milions creat a l’inici de la pandèmia s’han alliberat 199 milions per la millora de la situació respecte a la previsió, motiu pel qual els dos fenòmens només comporten un ‘pèrdua’ de 15 milions.

Crèdits

El crèdit del banc va arribar en volum, al tancament del març, als 340.699 milions, amb una pujada de només el 0,2%, inclòs el descens del 0,8% en hipoteques per les amortitzacions de préstecs. No obstant, la nova producció ha sigut de relleu, amb alces del 22% en pimes, del 18% en consum i del 14% en vivenda, que només al març va créixer un 58%. En aquest context, el seu propòsit és acostar-se al 25% que les hipoteques suposen en el conjunt de la cartera creditícia del banc, tot i que Gortázar ha afegit que encara és aviat per conèixer l’evolució real, ja que cal veure en els pròxims mesos com afectaran les pujades de tipus i com reaccionaran els bancs en preus i productes. El que sí que és clar és que «les hipoteques fixes seran més cares, i les variables, també, per la pujada de l’euríbor», que ja ha entrat en terreny positiu.

Notícies relacionades

El conseller delegat de CaixaBank, que ha afirmat que prefereix «no ser pessimista» davant el complicat panorama internacional, ha dit que, malgrat el creixement menys marcat avançat ahir pel Govern –un 4,3% per al PIB, en línia amb el 4,2% que calcula el banc–, la percepció de l’entitat financera sobre la dinàmica de consum dels seus clients és positiva. És el que ha observat a través de l’ús de les targetes, singularment també entre els turistes estrangers, cosa que augura, segons el seu criteri, que el turisme reneix i que es pot convertir en un factor compensador d’altres efectes negatius de la guerra sobre l’economia espanyola: «El comportament dels clients no es veu impactat per la guerra, sinó positivament pel final de la pandèmia».

El banc inverteix aquest any 50 milions per millorar l’atenció a la gent gran

En un altre ordre de coses, Gonzalo Gortázar ha descartat que l’entitat tingui al cap aplicar nous acomiadaments aquest 2022 i ha recordat que encara queda un 10%, tant en plantilla com en oficines, per culminar l’ajust intern provocat per l’absorció de Bankia l’any passat. D’alguna manera, també ha demanat a la clientela temps per anar aplicant les mesures que l’entitat ha anunciat per millorar l’atenció a les persones de més edat i menys digitalitzades, totes, com a conseqüència de la campanya iniciada per un jubilat valencià. El banc invertirà en aquest menester aquest any 50 milions d’euros. Així mateix, ha destacat que l’impacte dels crèdits ICO per lluitar contra la covid està sent menys marcat «del que s’esperava», tot i que ha afegit que cal esperar fins al juliol, quan es produeixi el gruix de les devolucions del principal, perquè ara en un 55% dels casos només es paguen interessos.