Reforç de les sancions

Espanya llança un sistema de pagaments especial per no utilitzar els bancs russos

El Govern aprova un reial decret per facilitar la confiscació de béns d’oligarques russos ocults mitjançant testaferros i crea un sistema de pagaments directes per a les ambaixades per reforçar l’efectivitat de les sancions

Espanya llança un sistema de pagaments especial per no utilitzar els bancs russos
2
Es llegeix en minuts
David Page
Cristina Gallardo

Espanya posa en marxa un sistema de pagaments especial per esquivar els bancs russos. L’objectiu és reduir l’ús del sistema financer rus en les transferències de l’Administració espanyola a l’exterior mitjançant un nou procés de pagaments directes. És una de les mesures incloses pel Govern en el reial decret llei aprovat aquest dimarts a proposta del Ministeri de Justícia amb l’objectiu de reforçar l’efectivitat d’algunes sancions econòmiques contra Rússia per evitar el finançament de la invasió militar d’Ucraïna.

L’Executiu llança un procediment específic per realitzar amb fons propis els pagaments de les nòmines del personal i d’altres obligacions econòmiques de les representacions espanyoles a l’exterior, minimitzant el possible ús del sistema financer rus i afavorint el compliment del règim de sancions. Mitjançant el nou model de pagaments directes, l’Executiu evita recórrer a qualsevol entitat financera russa (també les que actualment no estan subjectes a les sancions europees) per reduir el risc que s’eludeixi el compliment d’aquestes sancions.

La Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i altres potències aliades van llançar en els primers dies de la guerra una bateria de mesures per aïllar Rússia del sistema financer internacional com a part del paquet de sancions per ofegar la seva economia. Entre les accions per desconnectar la banca russa del sistema financer global, la UE i els EUA van impulsar l’expulsió de grans entitats russes de la plataforma internacional de pagaments Swift, que facilita les transaccions entre bancs a l’estandarditzar els traspassos i les comunicacions. Van quedar expulsats set bancs russos, però no dos dels tres més grans (Sberbank i Gazprombank), que continuen operant per ser els que canalitzen els pagaments pel petroli i el gas a Rússia.

Setge als oligarques

Setge als oligarquesEl Govern reforça també la seva estratègia contra el patrimoni dels oligarques russos afectats per les sancions internacionals després de la invasió militar d’Ucraïna. Les autoritats espanyoles fa gairebé dos mesos que estan bolcades en la identificació i la confiscació de vivendes, locals i altres béns (singularment iots) a nom d’aquests empresaris russos o de les seves empreses. Ara l’objectiu és anar més enllà i llançar les mesures contra els testaferros i les empreses fantasma que oculten les propietats dels oligarques i en dificulten la immobilització.

El reial decret articula un sistema excepcional per facilitar que els registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles puguin immobilitzar el patrimoni dels oligarques russos quan està a nom de persones o societats interposades. Per a això, serà necessari un informe previ de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat sobre la base de l’«existència d’indicis racionals» que el veritable titular dels béns pogués ser un oligarca rus objecte d’investigació.

Notícies relacionades

«La reforma posa de manifest la intenció del Govern espanyol que cap oligarca rus financi la guerra entaulada pel president Vladímir Putin contra Ucraïna amb les seves propietats presents a Espanya», s’apunta des del Ministeri de Justícia. «Si ja es troben embargades les propietats registrades als seus noms, ara s’actua sobre aquells béns que poguessin a estar a nom de tercers».

Durant les últimes setmanes, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, la fiscalia, registradors, notaries i bancs han estat col·laborant per fer possible la immobilització de béns a nom d’oligarques afectats per les sancions contra l’entorn del Kremlin. El Govern vol ara anar més enllà i vol impulsar les investigacions del patrimoni ocult mitjançant societats pantalla i persones interposades.