Salut laboral

El 17% de les empreses catalanes manquen de sistema de prevenció de riscos

  • Un informe de CCOO assenyala que les companyies que tenen el servei de prevenció externalitzat són majoria i només dediquen 6,5 hores a l’any a revisar protocols

El 17% de les empreses catalanes manquen de sistema de prevenció de riscos
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 17% de les empreses catalanes manquen d’un sistema de prevenció de riscos, malgrat ser obligatori per llei. L’equip tècnic que ha de garantir la salut laboral als centres de treball i decidir, entre d’altres, si les mascaretes han de continuar sent obligatòries o no a partir d’ara és absent especialment a les petites empreses. En la resta, majoritàriament està externalitzat, és de caràcter genèric i les empreses dediquen habitualment una mitjana de només 6,5 hores a l’any a revisar les seves infraestructures i protocols. Així ho constata un informe publicat aquest dijous per CCOO, partint de dades de la Generalitat de Catalunya, en qèe el sindicat denuncia els riscos per a la salut laboral de milers treballadors catalans.

«És un sistema que permet a les empreses incomplir fàcilment la normativa», ha criticat la responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya, Mònica Pérez. Durant la pandèmia les companyies han hagut d’assumir el control de la pandèmia des dels centres de treball i en l’actual compàs han de decidir si mantenen o no les mascaretes en funció de la ventilació, la separació entre treballadors i el tipus d’activitat exercida. L’esmentada decisió va a càrrec del sistema de prevenció de riscos laborals i la qualitat d’aquest presenta diversos forats, segons ha denunciat el sindicat. «Hi ha poca prevenció i de baixa qualitat», ha asseverat Pérez.

Tres de cada quatre empreses té el servei de prevenció externalitzat, és a dir, no l’avaluen i controlen encarregats de la mateixa empresa, sinó companyies externes a les quals les direccions subcontracten l’encàrrec. Això es tradueix en protocols genèrics i una «prevenció merament documental», segons CCOO. Només una de cada quatre companyies té un pla dissenyat específicament per a les necessitats de la seva activitat, la resta té un programa estandarditzat. I fins i tot part d’aquelles empreses que per llei haguessin de tenir un protocol específic per als seus centres no el tenen. El 15,9% d’empreses amb més de 500 treballadors incompleixen l’obligació de tenir un servei de prevenció propi o mancomunat.

Escàs control presencial

Notícies relacionades

El control i actualització dels esmentats plans és majoritàriament superficial, ja que les hores que anualment dediquen els serveis de prevenció a posar-se al dia és escàs. De mitjana, les empreses que tenen el servei externalitzat dediquen 6,5 hores presencials al llarg de tot l’any a això. D’això depèn la salut i benestar d’1,2 milions de treballadors a tot Catalunya. I entre aquelles que sí que el tenen internalitzat, el nombre d’hores de revisió presencial és superior, però clarament insuficient a ulls del sindicat. De mitjana dediquen 21,8 hores a l’any a revisar ‘in situ’ totes aquelles qüestions relacionades amb l’ergonomia, psicosociologia, seguretat, higiene i medicina del treball.

Tot això redunda en unes dades de sinistralitat que quan repunta l’activitat econòmica repunten amb ella. El nombre d’accidents de treball esdevinguts durant la jornada o ‘in itinere’ i que van requerir baixa mèdica va ascendir el 2021 a 107.673 sinistres, cosa que representa un increment del 21% respecte al 2020. D’aquests, un total de 85 van ser mortals. «No és atzar, és falta de prevenció», adverteixen des del sindicat.