Renda 2021

La Guàrdia Civil alerta de nous fraus durant la campanya de la renda

El ‘phishing’ és la modalitat més habitual de ciberestafa, per la qual envien als ciutadans un correu electrònic en què es fan passar per Hisenda i aconsegueixen infectar l’ordinador o el dispositiu de la víctima

La Guàrdia Civil alerta de nous fraus durant la campanya de la renda
1
Es llegeix en minuts

Els estafadors també aprofiten la campanya de la declaració de la renda i la Guàrdia Civil ha alertat dels fraus més habituals que s’han detectat des que va arrencar aquest període el dia 6, entre d’altres l’habitual ‘phishing’, o accés fraudulent a dades privades.

L’institut armat ha publicat en el seu perfil de Twitter alguns exemples sobre les estratègies que els ciberdelinqüents estan posant en pràctica en l'actual campanya de l’Agència Tributària i en la prevenció de les quals treballa l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe).

En el primer frau els estafadors envien als ciutadans un correu electrònic en què es fan passar per Hisenda –suplantació d’identitat habitual en un ‘phishing’–, que els informa sobre una suposada devolució d’impostos.

No obstant, al descarregar el fitxer adjunt en què suposadament es recull un comprovant fiscal o de transferència bancària de l’esmentada devolució, els ciberdelinqüents aconsegueixen infectar l’ordinador o el dispositiu de la víctima.

En altres correus electrònics en què també suplanten la identitat de l’Agència Tributària indiquen al destinatari que ha de fer el pagament d’un deute a través d’una web falsa en què li sol·liciten les dades personals i bancàries a fi de sostreure’ls.

Per prevenir aquesta mena de ciberestafes l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) recomana estar alerta en cas de rebre una comunicació suposadament procedent de l’Agència Tributària, especialment durant la campanya de la declaració de la renda, que es prolongarà fins el 30 de juny.

Notícies relacionades

Així mateix, l’OSI recorda que no s’ha de prémer sobre enllaços vinculats a aquest tipus de correus o descarregar fitxers adjunts, encara més si no es té la certesa de tractar-se de llocs web oficials.

En cas d’haver sigut víctimes d’un ‘phishing’ el primer que s’ha de fer és ignorar el missatge i eliminar-lo per posteriorment canviar les contrasenyes, contactar amb el banc per cancel·lar possibles pagaments fraudulents i posar el cas en coneixement de les forces de seguretat.