Hi ha 208 gasolineres assenyalades de les més de 5.000 de tot Espanya

FACUA denuncia 18 gasolineres de Catalunya per apujar preus després de l’entrada en vigor dels descomptes

L’organització de consumidors va obtenir les dades els matins dels dies 31 de març i 1 d’abril mitjançant la web Geoportal, del Ministeri

FACUA denuncia 18 gasolineres de Catalunya per apujar preus després de l’entrada en vigor dels descomptes
2
Es llegeix en minuts

L’organització de consumidors FACUA ha denunciat més de 200 gasolineres davant el Ministeri de Consum i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per apujar els preus l’1 d’abril, quan van entrar en vigor els descomptes imposats mitjançant un reial decret llei.

Andalusia, Castella-la Manxa i el País Valencià són les zones amb més gasolineres denunciades, i a Catalunya s’han denunciat 18 establiments.

En total, aquesta pràctica s’ha registrat a 37 províncies.

Retallada de marges

Segons va assegurar FACUA en un comunicat difós aquest dimecres, les estacions de servei denunciades van aplicar divendres passat increments d’almenys 5 cèntims, que és la retallada de marges que ha d’aportar el sector, segons estableix l’article 15 del reial decret llei 6/2022, de 29 de març.

Així, un total de 208 gasolineres de les més de 5.000 que van actualitzar els seus preus i els van comunicar al Ministeri per a la Transició Ecològica el matí de l’1 d’abril van aplicar pujades de 5 cèntims o superiors en els preus del gasoil.

Quant a la gasolina 95, la pujada de 5 cèntims o més es va produir divendres al matí a 171 estacions de servei, va detallar l’organització de consumidors.

Portal del Ministeri

Aquesta associació va obtenir les dades els matins dels dies 31 de març i 1 d’abril mitjançant la web Geoportal, que pertany a aquest ministeri.

En la seva denúncia davant la Direcció General de Consum del ministeri d’Alberto Garzón, FACUA recorda que el reial decret llei esmentat estableix, en el seu article 21, que «les autoritats competents en matèria de consum podran sancionar les pràctiques comercials deslleials amb els consumidors o usuaris relacionades amb l’aplicació del descompte».

Per això, sol·licita a l’organisme ministerial que posi els fets en coneixement de les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor perquè els investiguin i obrin els corresponents expedients sancionadors contra les gasolineres on considerin que s’han comès aquestes pràctiques deslleials.

Per la seva part, en la denúncia davant la CNMC, l’associació indica que aquest article del reial decret llei estableix que «la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència podrà tenir coneixement d’aquells actes de competència deslleial relacionats amb el descompte que, per falsejar la lliure competència, afectin l’interès públic».

Per això, demana a aquest organisme que avaluï si totes o una part de les estacions de servei denunciades van vulnerar la legislació.

Així són els preus

Notícies relacionades

Les gasolineres han de repercutir en els consumidors una bonificació d’almenys 20 cèntims, amb els impostos inclosos, sobre el preu de venda al públic de la gasolina i el gasoil proveït entre els dies 1 d’abril i 30 de juny; d’aquests, se’ls tornaran 15 cèntims, amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat.

FACUA recorda que els preus que s’indiquen al públic a les estacions de servei no inclouen el descompte de 20 cèntims i que l’article 16 del decret llei estableix que a les instal·lacions «s’haurà de publicitar el preu de venda al públic del producte abans d’aplicar la bonificació». 

Temes:

Benzina FACUA