El mercat de la vivenda

¿Quant puja la hipoteca amb l’alça de l’euríbor?

Els experts veuen probable que l’índex continuï pujant i acabi en valors positius

¿Quant puja la hipoteca amb l’alça de l’euríbor?

CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’euríbor, l’índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, es dispararà el març fins a l’entorn del -0,245%, davant el -0,335% del febrer, a falta de conèixer l’última dada del mes.

Seria el valor més alt des del juny del 2020, quan l’índex va tancar en el -0,147%, just després del confinament estricte derivat de la pandèmia del coronavirus.

Des d’iAhorro assenyalen que l’índex s’ha disparat un 26,87% en un mes, un 51,2% des del desembre del 2021 (quan va arribar al -0,502%, la segona xifra més baixa de la història) i un 49,69% des del març del 2021, que encareix les quotes dels que hagin de fer ara la revisió anual de la seva hipoteca variable entre 180 i 360 euros a l’any, en funció de l’import del préstec.

Els canvis de tendència a l’indicador es deuen, en bona mesura, a la persistent escalada de la inflació i a la crisi energètica derivada de la guerra entre Rússia i Ucraïna, els mateixos factors que han provocat que el Banc Central Europeu (BCE) «estigui decidit a apujar definitivament els tipus d’interès», assenyalen des d’iAhorro.

El director d’Hipoteques d’iAhorro, Simone Colombelli, no descarta que, en cas de seguir aquesta tendència, l’euríbor finalitzi l’any en valors positius, tot i que l’expert preveu que aquest 2022 arribi al 0%. El Departament d’Anàlisi de Bankinter espera que l’euríbor rondi el 0,40% el desembre del 2022 i que se situï al voltant del 0,80% el 2023, mentre que CaixaBank Research pronostica que l’índex pujarà aquest any fins al 0,13% i que cotitzarà sobre el 0,85% el que ve.

Auge de la hipoteca variable

Colombelli ha assenyalat que els bancs han començat a reajustar les seves ofertes i veu «difícil» que es torni a repetir un moment amb unes hipoteques a tipus fix tan baixes com les que hi ha ara. «En el mercat actual, una hipoteca a tipus fix representa un risc més elevat per a la banca, cosa que ha provocat un canvi sobtat respecte a l’estratègia portada a terme en els últims anys, en què una hipoteca variable no era competitiva per a les entitats perquè l’euríbor estava molt baix. Ara els bancs pretenen firmar el màxim nombre d’hipoteques variables possible», ha explicat.

Notícies relacionades

L’expert vaticina que les entitats abaratiran encara més les hipoteques a tipus variable en els pròxims mesos, tot i que apunta que els interessats a contractar una hipoteca a tipus fix encara hi són a temps. «El diferencial de tipus entre variable i fix encara no és tan gran per moure tota la massa cap a la variable», ha assegurat.

Des de HelpMyCash creuen que «aquest pot ser un bon moment per canviar la hipoteca variable al tipus fix», fet que permetrà al client pagar una quota «estable i assequible», amb un interès mitjà del voltant de l’1,% durant tot el termini de vigència del seu préstec. Segons remarquen els experts de HelpMyCash, «convé portar a terme aquesta operació al més aviat possible, perquè cada vegada més bancs han començat a encarir els tipus fixos per redirigir les contractacions a la modalitat variable».

Temes:

Hipoteques Preus