Segons CCOO
La covid escurça la bretxa a l’Ibex: els primers executius cobren 105 vegades més que els seus empleats
Els pitjors resultats empresarials provocats per la pandèmia minven les remuneracions dels màxims responsables de les cotitzades

En les empreses de l’Ibex 35 per pagar el sou a un primer executiu cal ajuntar les nòmines de 105 treballadors. Una bretxa que el 2020 es va escurçar –lleugerament–, a causa de la contracció dels resultats de la majoria de les cotitzades provocada per la pandèmia. El 2020 les companyies van guanyar menys, i això va repercutir en els ingressos dels màxims responsables, ja que part de les seves remuneracions són bonificacions que depenen dels resultats, segons recull l’informe que anualment publica CCOO sobre les empreses de l’Ibex. Altres conclusions que deixa el document és que els treballadors contractats directament per una empresa amb presència borsària tenen més probabilitats de tenir millors condicions laborals, ja que hi ha la meitat de temporalitat i la bretxa salarial de gènere és tres vegades inferior.
La pandèmia va aconseguir trencar –almenys temporalment– la tendència cap a una desigualtat més elevada que imperava en l’Ibex durant els últims anys, segons la qual els que més guanyen cada vegada guanyaven més que els que guanyen menys. Abans de la covid, el 2019, calien 118 nòmines per pagar a un primera espasa de les cotitzades, i el 2020 l’esmentada diferència es va retallar a 105 vegades. El sindicat explica aquesta evolució no tant perquè els que menys guanyen hagin millorat les seves condicions, sinó perquè el compte de resultats en un any en què pràcticament es va parar el país va anar a pitjor.
Notícies relacionadesEl 2020 les 35 cotitzades van generar entre totes un resultat consolidat negatiu de 4.248 milions d’euros, quan un any abans havien guanyat 34.250 milions. Si bé només 11 de les 35 van tenir números vermells, el mal resultat de gegants com el Banco Santander (-7.708 milions), IAG (-6.923 milions) i Repsol (-3.320 milions) va enfonsar el balanç general.
La pandèmia no només va retallar els beneficis empresarials i les primes dels primers executius, sinó que deixa la seva empremta en altres indicadors d’activitat de les cotitzades. Concretament, en la seva empremta de carboni, que es va veure reduïda durant el 2020 un 14,2% respecte a l’any anterior. Les 35 cotitzades generen anualment entre totes 462,4 milions de tones de CO2, i Repsol i Naturgy en són responsables de gairebé el 70%.
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats