Tensió geoestratègica

Aquestes són les raons per les quals Putin vol cobrar el gas en rubles

Aquestes són les raons per les quals Putin vol cobrar el gas en rubles
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Rússia cobrarà el seu gas en rubles. El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat que no acceptarà més pagaments en dòlars ni en euros pel gas que ven a Europa. Les raons que porten a aquesta decisió són múltiples en un context de lluita geoestratègica i com a reacció a les sancions imposades per països occidentals després de la invasió d’Ucraïna. El temor dels efectes a mitjà termini de la congelació dels actius russos a Occident ha obligat a un moviment desesperat per evitar el col·lapse financer i el gas és la clau capaç d’oxigenar la situació.

Segons l’opinió d’Alfons Fernández, del Col·legi d’Economistes de Catalunya, la decisió de Putin és una argúcia per poder atendre el pagament del deute rus, que s’ha de fer en dòlars i euros, després d’una devaluació del ruble d’un 40%. Obre un nou pols internacional que pretén, a més, eludir la possible sortida de tots els bancs russos del sistema internacional d’intercanvis bancaris, el conegut com a sistema Swift. La mesura, que segons Fernández pot tenir un efecte limitat si es redueixen dràsticament les compres de gas en els pròxims mesos, també pretén impulsar la cotització del ruble. Revaloritzar la divisa russa és crucial per atendre el pagament del deute i els seus interessos, tot nominat en dòlars i euros.

Putin vol aconseguir que almenys els dos grans bancs que gestionen els pagaments de la compra del gas entre Europa i Rússia no es vegin fora del sistema Swift i serveixin, a més, com a eina per incrementar la demanda de rubles. Sberbank, el banc rus més gran i que ha patit les primeres fallides de les seves filials a Europa, i Gazprom Bank han quedat exclosos per ara de l’aïllament internacional al ser els dos bancs dels quals depèn la UE per pagar i proveir-se del gas que compra.

El sistema Swift

Notícies relacionades

El sistema Swift és una mena de sistema de missatgeria tancada entre bancs. L’utilitzen les entitats per proporcionar un sistema segur d’intercanvi d’informació i per realitzar les liquidacions comptables, els apunts entre cobraments i pagaments interbancaris. Des del punt de vista dels usuaris s’utilitza el codi Swift per realitzar o rebre una transferència internacional si el banc és membre d’aquest club de missatgeria. Cada banc té un codi internacional ISO 9632 que l’identifica en el sistema. El codi d’un banc està format pel codi del país, el codi del banc i una sèrie de dades addicionals, tals com la localització o el tipus de sucursal. Ser expulsat del sistema suposa el bloqueig de facto de les operacions bancàries internacionals.

Contractes firmats

Putin ha assegurat que Rússia continuarà subministrant gas d’acord amb els volums i els preus establerts en els contractes firmats. Els compradors hauran de comprar rubles als bancs habilitats per comprar gas. El gas rus suposa el 40% del consum de la UE i en alguns països com Alemanya arriba al 80%. La compra de rubles russos es farà en el mercat de divises nacional, i per això la cotització tendirà a pujar. L’anunci ha tingut un efecte immediat en la moneda russa, que es va enfortir davant l’euro i el dòlar després d’haver-se desplomat des del 24 de febrer, quan les forces russes van entrar a Ucraïna.