Sisè dia d’aturada

¿Quins aliments escassegen per la vaga del transport?

El desproveïment de productes és específic i té lloc de manera puntual als supermercats

  • Última hora de la vaga de transport a Espanya

¿Quins aliments escassegen per la vaga del transport?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avui és dissabte, dia d’anar a comprar per a molts consumidors. També és el sisè dia de vaga del transport per l’auge del preu del carburant per la guerra d’Ucraïna. El Govern i les autoritats del sector alimentari insisteixen a dir que no hi haurà un desproveïment als supermercats. Tanmateix, ja hi ha productes que costa de trobar i la situació anirà a més els pròxims dies si continua la protesta. En aquest sentit, el preu dels aliments pujarà.

L’escassetat és de productes específics i té lloc de manera puntual als supermercats del país. La cadena Lidl ha tancat dos establiments a Gijón i altres cadenes han reduït la jornada dels treballadors. En canvi, l’afectació en la cadena de subministraments dels grans mercats municipals de Barcelona, com la BoqueriaSant Gervasi-GalvanySant Antoni, fins ara ha sigut mínima.

¿Quins productes poden escassejar per la vaga del transport?

Oli de gira-sol i oli d’oliva


La setmana passada va començar a escassejar l’oli de gira-sol. La guerra d’Ucraïna ha aturat l’activitat a les refineries del país, i més del 60% que rep Espanya ve d’allà. La notícia va generar pànic entre els consumidors, que van anar a comprar garrafes com si es tractés del paper higiènic durant el confinament de la pandèmia, el març del 2020. De fet, la indústria agroalimentària ha avisat que la falta d’oli de gira-sol pot parar la producció d’aliments d’aquí a tres setmanes.

A falta d’oli de gira-sol, els consumidors estan comprant oli d’oliva. Als supermercats de Barcelona i la seva àrea metropolitana costa trobar ampolles de mida gran.

Fruita i verdura fresca


Els pebrots vermells, els cogombres, els carbassons i les albergínies són alguns dels productes frescos que costen de trobar. Es tracta de verdura que arriba fonamentalment des d’Andalusia i Múrcia, on la vaga està causant més estralls. La mongeta tendra i la maduixa de Huelva van començar a escassejar a Mercazaragoza dijous. No hi ha problemes, en canvi, amb els productes de més proximitat, com el provinent de València.

Llet


En els lineals dels supermercats falta llet. En aquest sentit, Central Lechera Asturiana ja ha avisat que es troba «a punt del col·lapse», va afirmar ahir un portaveu de l’empresa. Ahir divendres va poder recollir llet, però l’empresa no sap si avui ho podrà fer. El magatzem de la cooperativa està «al límit», va ressaltar el portaveu, amb l’agreujant que ni arriben altres subministraments, ni poden treure producte al mercat

Farina

La farina s’acaba als supermercats abans que s’acabi el dia, com ja passava durant la primera etapa de la pandèmia. Els lectors d’EL PERIÓDICO s’han posat en contacte amb el diari per informar que ahir no van trobar aquest producte a primera hora de la tarda a diversos Mercadona de Barcelona i l’àrea metropolitana.