Mercat de treball

Els contractes d’un dia es desplomen després d’un mes i mig de reforma laboral

  • Escrivá avança que el febrer acabarà amb 50.000 ocupats més, una dada millor que la del 2021, però pitjor que la del 2020

Els contractes d’un dia es desplomen després d’un mes i mig de reforma laboral

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern reafirma el seu missatge que la reforma laboral ja està tenint un impacte positiu en les condicions laborals dels assalariats a Espanya. Sobretot en la seva missió d’acotar l’elevada temporalitat que des de fa dècades llasta el mercat de treball. Segons les dades avançades aquest divendres pel ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, el nombre de contractes d’un dia de durada ha caigut al seu nivell més baix en l’últim lustre. Si abans en representaven quatre de cada 10, ara en són tres de cada 10; extrapenalitzats per les novetats en matèria de cotitzacions.

També ha avançat que el Consell de Ministres de dimarts vinent aprovarà el projecte de llei per a la creació del fons públic de pensions i probablement l’activació del mecanisme RED per als ertos de les agències de viatges, a més d’altres mesures transitòries davant l’acabament dels ertos covid el 28 de febrer.

«Millora clarament l’ocupació de qualitat», ha destacat el ministre en roda de premsa d’un febrer que serà discret quant a volum d’ocupació guanyada. La dada aproximada és que el mes acabarà amb uns 50.000 empleats més que el gener, i serà un febrer millor que el passat, però pitjor que el del 2020. On ha insistit el ministre és en el repunt de la contractació indefinida, que ja van constatar les dades del gener i que prossegueix al febrer. Actualment hi ha una mitjana de 160.000 indefinits més que en el bienni 2017-2019, en paral·lel als 150.000 temporals menys respecte al mateix període.

A més, l’ocupació guanya en estabilitat i en qualitat, ja que també augmenten les bases de cotització. És a dir, la Seguretat Social recapta més perquè els nous ocupats guanyen més. Concretament les cotitzacions recaptades han pujat el 8% respecte a l’any passat.

Els sectors que més estan empenyent l’ocupació continuen sent els estretament vinculats amb l’Administració i les noves necessitats pandèmiques. Entre els que clarament superen els índexs d’ocupats previs al primer estat d’alarma destaquen el d’informació i comunicacions (+11%), el d’activitats sanitàries (+9%), l’Administració pública (+7%) i les activitats científiques i l’educació (+6%). D’altra banda, gremis com l’hostaleria (–6%) o les activitats financeres (–3%) segueixen clarament per sota.

104.363 treballadors segueixen en ertos covid

Notícies relacionades

El nombre de treballadors que segueixen en erto covid es manté pràcticament sense canvis respecte al gener i amb tan sols una setmana i mitja perquè acabi l’última pròrroga de les ajudes. Un total de 104.363 empleats segueixen afectats per un expedient temporal de suspensió, ja sigui de manera total o parcial, 2.500 menys que fa un mes. Aquests treballadors esperen expectants les mesures de transició que el Govern aspira a aprovar al Consell de Ministres del dimarts 22 de febrer.

Els ertos RED per al sector de les agències de viatges –que concentra un total de 10.800 afectats per una suspensió, el 28% del total del sector– estan assegurats, així com l’extensió del cessament d’activitat especial per a autònoms afectats pel volcà de La Palma. Els gremis que no estan, de moment, coberts per mesures especials són el de l’aviació i l’hoteleria, que encara concentren desenes de milers d’afectats per erto. Dilluns està prevista la que serà l’última reunió per negociar amb patronal i sindicats la resta de mecanismes de transició a la nova legislació. «Les transicions han de ser curtes», ha avançat Escrivá en roda de premsa.