Morositat

Les empreses espanyoles tarden gairebé dos dies més a pagar que les de la resta d’Europa

És la tercera gran economia més lenta, amb Portugal i Itàlia per davant, i amb el Regne Unit i França també per sobre dels 13 dies de mitjana

Les empreses espanyoles tarden gairebé dos dies més a pagar que les de la resta d’Europa

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts

Les empreses que operen a Espanya tarden 15,2 dies de mitjana a pagar els seus proveïdors. És el càlcul que realitza la base de dades Informa D&B a partir de la informació recopilada l’últim trimestre de l’any passat de la comptabilitat de milers de societats, que mostra, d’una banda, que el país respecta en general l’obligació de pagar en un termini màxim de 30 dies, però de l’altra, que figura entre els noms que són a la cua quant a celeritat en els pagaments. Les empreses espanyoles tarden 1,6 dies més a pagar que la resta de grans economies europees, una diferència una mica pitjor a la del trimestre anterior (1,3).

Espanya és, en concret, la tercera gran economia que més lent paga, amb Portugal (25,9 dies de mitjana) i Itàlia (17,6) per davant i amb França (14,8) i el Regne Unit (14,4) per darrere. L’informe, que analitza la situació de nou països europeus, indica que aquests cinc estats europeus es queden per sota de la mitjana, que se situa en els 13,6 dies de retard. De fet, excepte el Regne Unit, que es va incorporar a aquest grup en el primer trimestre de l’any passat, a la resta ja és habitual aquesta posició a la cua.

Tal com recull l’agència de notícies Europa Press, a l’altre costat de la balança hi ha els Països Baixos, Alemanya, Bèlgica i Irlanda: el primer a molta distància de la mitjana europea (poc més de quatre dies) i ja assentat en aquesta posició de líder, i l’últim tan a la frontera amb 13,1 dies, que s’ha passat mig any figurant entre els països de pagament més lent.

Lleugera pujada

En el cas concret d’Espanya, la mitjana empresarial dels últims tres mesos de l’any empitjora en cinc dècimes la marca del tercer trimestre (15,1 dies), després de diversos períodes de millora. Al començar el 2021, de fet, les empreses espanyoles tardaven a pagar 16,2 dies de mitjana. La tendència europea es manté a la baixa des de finals del 2020, i ara la mitjana està gairebé 1 punt per sota de la de llavors.

Notícies relacionades

«Durant gairebé 3 anys (entre el primer trimestre de 2016 i el tercer trimestre de 2018), el retard mitjà de pagament (RMP) espanyol es va situar per sota de la mitjana europea, que va igualar en el quart trimestre del 2018», analitzen els responsables d’Informa D&B. A partir de llavors, continuen, l’indicador espanyol va començar a superar l’europeu. «Aquest trimestre, la diferència entre l’RMP espanyol i l’europeu és d’1,61 dies», conclouen.

Hi ha 21,4 dies entre l’economia amb les empreses més ràpides en els seus pagaments i el país amb les societats més lentes, una diferència que a tancament del 2020 era de 23,3 dies.