Proveïdors

El ‘top’ de la morositat: Nou municipis espanyols paguen a més de 1.000 dies

Centenars d’ajuntaments han accelerat l’abonament de factures en els últims mesos

El ‘top’ de la morositat: Nou municipis espanyols paguen a més de 1.000 dies

David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les dades de morositat d’alguns municipis són marejadores. Segons les estadístiques del Ministeri d’Hisenda sobre Terminis Mitjans de Pagament a proveïdors (PMP), hi ha nou ajuntaments amb períodes superiors a 1.000 dies i es dona la circumstància que tots ells són de mida menor. Són els de Torrecera (Cadis), Castilleja de Guzmán (Sevilla), la Bisbal d’Empordà (Girona), Titulcia, Moraleja de Enmedio i Estremera (Madrid), Nerva (Huelva), Cortes de la Frontera (Màlaga) i Salillas del Jalón (Saragossa). De tots ells, la Bisbal d’Empordà és el que acumula més volum de deute pendent de pagament: un total de 4.314.459,52 euros a un termini mitjà de 1.237,23 dies (3,4 anys). No obstant, el seu alcalde, Enric Marquès, argumenta que l’exagerat termini de pagament que apareix a l’estadística d’Hisenda obeeix a un error de comptabilització que ja ha sigut reparat a la tardor, fet que permetrà que el municipi deixi de figurar en el top ten de morositat a les pròximes estadístiques oficials. No és així, de moment.

Entre les capitals de província i ciutats destaquen els elevats terminis de pagament mitjans de Jaén (629 dies); Parla, a la província de Madrid (422 dies), Jerez de la Frontera, a Cadis (360,27 dies); Puerto de Santa María, a Cadis (247,27 dies) o Badalona, a la província Barcelona (222,58 dies). Tots aquests ajuntaments hauran d’acollir-se al nou Pla de Pagament a Proveïdors pel qual el Ministeri d’Hisenda els facilitarà finançament perquè liquidin les seves factures més antigues, anteriors a l’1 de juliol del 2021, a canvi de presentar un pla d’ajust. Tot i que amb terminis més curts, també hauran d’acollir-se al Pla de Pagaments les capitals de província de Granada, Ourense, Còrdova, Sevilla i Càceres. Cap de les quatre capitals catalanes queden obligades pel pla.

Sanejament recent

Hisenda ha incorporat al Pla de Pagaments els 1.640 municipis (235 són catalans) amb un termini mitjà d’abonament de factures que va superar el límit legal de 30 dies a les estadístiques del desembre del 2020, o el març o el juny del 2021. No obstant, bona part d’aquests ajuntaments han anat agilitant les seves factures en els últims mesos i posant-se al dia de forma voluntària, després que Hisenda va decidir incorporar el nou Pla de Pagaments en el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2022. Així, el setembre passat, una mica menys de 1.040 municipis (del total de 1.640 del llistat inicial) presentaven un termini mitjà de pagament superior a 30 dies. La resta havia ajustat el seu termini mitjà per sota de 30 dies.  

Notícies relacionades

En el cas de Catalunya, només 75 municipis van presentar al setembre un termini mitjà de pagament per sobre del límit legal de 30 dies (davant els 235 de la llista d’Hisenda). Això apunta que un de cada tres dels municipis catalans amb historial més morós s’ha anat posant al dia en els últims mesos. És el cas, per exemple del petit municipi barceloní de Sant Boi de Lluçanès, el termini mitjà de pagament del qual ha passat de 64 dies en l’estadística de març de 2021 a 22 dies, en la de setembre.

En sentit contrari, per exemple, l’Ajuntament de Madrid, que no figura al llistat d’Hisenda, ha augmentat en l’estadística de setembre el seu termini mitjà de pagament a 35 dies, amb un import 125,6 milions de deute pendent de liquidar els seus proveïdors. És el cas també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que, amb dades del setembre, acumula deute pendent per una mica més de 23 milions, amb un termini mitjà de pagament de 33,17 dies.