Mercats financers

El tipus d’interès del bo espanyol es duplica des d’inicis d’any

L’expectativa d’un enduriment de la política monetària del BCE porta els títols a 10 anys a l’1,2% i la prima de risc, per sobre dels 90 punts

El tipus d’interès del bo espanyol es duplica des d’inicis d’any
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’expectativa d’una possible pujada de tipus d’interès oficials el 2022 (que ja no descarta el BCE) ha trobat el seu reflex en el mirall del deute públic en forma d’un encariment d’aquest en els últims dies, de forma especial en països més vulnerables, com Grècia, Itàlia o Espanya. Els tres països mediterranis han vist increments decidits en el cost del seu deute públic des d’inicis del mes de febrer al mateix temps que el bo alemany a 10 anys ha deixat enrere els tipus negatius i ja aplica el 0,31%. El tipus d’interès del bo espanyol a 10 anys, per la seva banda, se situa al final d’aquesta setmana en l’entorn de l’1,2%, el doble que en l’inici de l’any (0,57%) i el nivell més elevat des de març del 2019.

La prima de risc espanyola, que és la diferència entre el tipus d’interès del bo espanyol a 10 anys i l’alemany, s’ha situat per sobre de 92 punts aquest divendres, cosa que suposa una pujada de gairebé el 25% des dels 74 punts previs a la reunió del BCE del 3 de febrer. Va ser aquest dia quan la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va sorprendre els mercats al no descartar una possible pujada de tipus d’interès aquest mateix any. El consens dels analistes sembla situar al desembre la primera pujada de tipus tot i que hi ha qui avança la possibilitat al setembre. L’ona expansiva també amenaça les hipoteques: després de la reunió del BCE l’euríbor hipotecari ha pujat un 33%, i ha passat del -0,423% al -0,325%.

D’una manera o una altra l’expectativa de pujada de tipus ja cotitza en els mercats i això s’està traduint en una pujada generalitzada dels aplicats en el deute públic (inclòs el bo alemany), de forma més intensa als països amb finances més vulnerables, en un context en què tots els estats s’enfronten a un endeutament engegantit per les necessitats derivades de la pandèmia.

Així, el bo espanyol a 10 anys cotitza ara amb un tipus d’interès de l’1,19%. Des d’una perspectiva històrica, no obstant, qualsevol tipus d’interès del bo espanyol per sota del 2% es podria considerar avantatjosa i aquesta és una de les raons per la qual el Govern espanyol resta gravetat a la cridanera tendència actual dels tipus d’interès.

El baix nivell de tipus d’interès del deute públic, afavorit pel canvi d’estratègia del BCE el 2012, ha permès reduir a l’1,64% el cost mitjà dels títols en circulació i allargar-ne el termini mitjà per sobre dels vuit anys. Això concedeix al Tresor espanyol una posició de partida relativament còmoda. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va confiar aquest dilluns que la sostenibilitat del dubte continuarà millorant el 2022 «fins i tot en un context de canvi de la política monetària», ja que va anticipar que el BCE mantindrà «una posició d’enorme prudència» i «una política monetària acomodatícia en el transcurs del 2022». En la seva reunió del 10 de març el BCE donarà noves pistes sobre la seva pròxima estratègia.

El Tresor està convençut que el cost mitjà del deute en circulació (ara de l’1,64%) continuarà a la baixa el 2022, ja que es podrà refinançar deute emès fa tres, cinc o 10 anys a tipus actuals més baixos.

Expectatives

Notícies relacionades

«La prima de risc espanyola s’està instal·lant un esglaó per sobre que fa un any», apunta Roberto Scholtes, director d’Estratègia d’UBS a Espanya. Si el 2021 es va moure entre 60 i 70 punts, aquest any podria oscil·lar entre els 80 i els 90, «un moviment relativament més baix», segons Scholtes. Des del punt de vista de l’estrateg d’UBS, la política de compra o reinversió de deute del BCE durant el 2022 i el 2023 garanteix certa estabilitat en l’escenari financer. A més, l’oferta d’un tipus d’interès per al bo espanyol per sobre de l’1% augmentarà el seu atractiu per als inversors i això frenarà la seva tendència a l’alça, segons Scholtes, que es podria estabilitzar en l’entorn de l’1,50%. «Les condicions continuaran sent molt confortables per al Govern i per a les famílies», anticipa.

«Creiem que el BCE no necessita apujar els tipus massa per normalitzar la seva política monetària», opina Sylvain Broyer, economista en cap de S&P Global Ratings. Des del seu punt de vista, la reinversió per part del BCE dels títols vençuts actuarà com a barrera per evitar que s’eixamplin les primes de risc del deute públic als diferents països de la zona euro.