Mobilitat elèctrica

Aplicacions: el ‘mercat’ de l’electromobilitat

  • Analitzem les aplicacions que han aparegut al mercat per facilitar el moment de la recàrrega, la majoria d’únic proveïdor.

Aplicacions: el ‘mercat’ de l’electromobilitat

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poder carregar el vehicle elèctric s’ha convertit en la prioritat de tots els seus usuaris, més enllà fins i tot del disseny i les prestacions dinàmiques. Espanya continua en bolquers pel que fa a infraestructures, però a poc a poc apareixen nous actors per ajudar a superar aquesta barrera psicològica, l’ansietat que provoca veure que el cotxe s’està quedant «sec». El problema és que en la majoria de casos es llancen aplicacions desenvolupades exclusivament per al proveïdor del servei i això obliga a portar a l’smartphone una infinitat d’‘apps’. Algunes són agregadors, molt útils, però no tots serveixen per operar i tan sols mostren la ubicació de les estacions de recàrrega.

L’aposta pel cotxe elèctric passa per aconseguir una unificació més gran de solucions i també de funcionalitat. A més, els preus de recàrrega varien segons el proveïdor i la zona, cosa que la converteix en una veritable aventura d’estratègia, càlcul i paciència, molta paciència. Compte, no oblidin registrar-s’hi.

Hi ha proveïdors que proporcionen energia de forma gratuïta, però són pocs, i solen venir de la mà de les corporacions municipals i/o autonòmiques. L’univers és enorme i cada vegada en surten més a l’espera d’aconseguir veritables agregadors que donin servei a tots. Això sí, mentrestant cal descarregar-se les aplicacions. Aquí en van algunes.

AMB Electromobilitat

Aplicació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Geoposiciona els punts de recàrrega (actualment gratuïts... per poc temps), registra els usuaris i permet l’operació de reserva i activació dels punts. Fàcil d’utilitzar i d’activar. Molt demandada.

Charge Map

Aplicació de localització de punts de recàrrega. Disposa d’una oferta de 270.000 punts de recàrrega a tot Europa. Informa de les característiques del punt, la seva potència, els seus connectors, així com els preus. El pagament es pot fer amb el Chargemap Pass.

Charge and Parking

Ubica els carregadors als aparcaments adherits a l’aplicació. Ens informa de la potència de recàrrega, els preus i es pot reservar. També inclou un planificador. Es poden afegir punts particulars per part dels usuaris i compartir-los.

Easy Charger

Després de registrar-se a l’‘app’, l’usuari haurà d’introduir un mitjà de pagament. Es localitzen els punts de recàrrega pròxims i des de l’aplicació s’activa l’operació de manera senzilla i pràctica. Durant la càrrega es pot veure el temps i el percentatge de bateria.

Electromaps

És una de les aplicacions lliures de referència. Vaja, obligat portar-la al mòbil. Un 95% dels conductors la utilitzen. Localitza els punts de recàrrega (alguns de gratuïts) i la seva activació. Gestiona i permet el pagament independentment del proveïdor.

EV Charge

És una plataforma de recàrrega a la qual estan adherits, entre altres, l’Associació Catalana de Municipis. Permet gestionar la localització dels punts (alguns de gratuïts) i activar-los fàcilment. Avisa del consum i del final de la recàrrega del vehicle.

Ionity

Aquesta xarxa de punts de recàrrega europea està formada per BMW Group (BMW, MINI i Rolls-Royce), Daimler (Mercedes-Benz i Smart), Ford, Kia, Hyundai, Audi, Volkswagen i Porsche. Localitza, activa el punt i cobra a l’usuari. Les seves tarifes són elevades.

Nextcharge

Aquesta aplicació permet localitzar els punts de recàrrega a nivell mundial. Ve associada a diversos proveïdors, com Iberdrola, Ionity o EVBox, entre d’altres. Es pot gestionar el pagament i funciona com a agregador de punts de diverses companyies diferents.

Plugshare

Ofereix informació de la ubicació de punts de recàrrega i tipus d’instal·lació. També informa si és punt de pagament o gratuït. Molt útil com a cercador tot i que no permet l’operació de pagament, que s’ha de realitzar a través del proveïdor del punt.

Notícies relacionades

Tesla

Va ser de les primeres marques a desenvolupar la seva pròpia aplicació per donar servei als seus clients. Per ara, a Espanya, només funciona per localitzar, carregar i pagar els cotxes de Tesla. La companyia estudia al nord d’Europa obrir els punts a altres usuaris.