Mercat automobilístic

Les vendes de cotxes pugen un 1% al gener, la segona xifra més baixa en 22 anys

  • Les matriculacions van créixer el primer mes de l’any però estan un 51% per sota del registrat l’últim gener ‘normal’ del 2020, quan encara no havia afectat la pandèmia.

Concessionari d’automòbils a Barcelona.

Concessionari d’automòbils a Barcelona. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les vendes d’automòbils van créixer un 1% el mes de gener passat segons dades de l’Associació de Fabricants (ANFAC) i venedors (GANVAM) i concessionaris (FACONAUTO), un augment que, malgrat ser positiu, manté la mirada posada en la crisi del sector, colpejat especialment pel desproveïment de semiconductors. Les matriculacions de turismes i tot terrenys van créixer només 400 unitats respecte a l’any passat, i col·loquen el mes de gener del 2022 com el segon més fluix en els últims 22 anys. El gener del 2021 no va ser bo, afectat per la pandèmia i per la nevada del temporal Filomena, la qual cosa fa que les xifres del 2022 (sense confinaments ni problemes meteorològics) no es considerin gaire positives.

El mercat va tancar amb 42.377 unitats venudes, sent Toyota la marca que va aconseguir millors registres tant en volum com en models, ja que va aconseguir vendre 5.377 cotxes i va posicionar el Corolla com el preferit pels espanyols, amb 1.613 unitats. La segona marca en vendes va ser Peugeot (3.668), seguida de Kia (3.587), Volkswagen (2.897) i Hyundai (2.742). Seat (lider el 2021) va pagar fortament els problemes del sector i es va posicionar com a cinquena marca del mercat amb 2.132 cotxes venuts, només nou més que Citroën. Per models, després del Corolla, es va posicionar un altre model de la marca, el CH-R amb 1.420 unitats, i el tercer vehicle més venut va ser el sempitern Dacia Sandero, seguit dels Peugeot 2008 i 208 abans de trobar un tercer Toyota, el Yaris Cross.

Notícies relacionades

Tots els canals, tret del ‘rent a car’ van finalitzar el gener amb increment en les seves matriculacions. Així, els clients particulars van adquirir 21.567 automòbils, un 13,3% més, mentre que les empreses van aconseguir 19.195 automòbils, un 4,4% més.

Per la seva banda, les matriculacions sota contractes de rènting van experimentar un increment del 22,9% el mes passat, fins a 11.076 unitats. No obstant, les firmes de lloguer de vehicles van retallar un 64,4% les seves compres el gener, fins a 1.615 unitats.