Resultats del 2021

Bankinter guanya 1.333 milions gràcies a les plusvàlues per la sortida a borsa de Línea Directa

  • El benefici sense extraordinaris va millorar el 38%, fins als 437 milions, per l’augment d’ingressos i les menors provisions

  • Dancausa critica l’«enfocament polític» del BCE davant la inflació i reclama allunyar els fons europeus dels interessos dels partit

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Bankinter va guanyar 1.333,1 milions d’euros el 2021, amb un augment de 320% respecte a l’exercici anterior, que va respondre principalment a la plusvàlua de 895,7 milions generada per la sortida a borsa de la seva filial Línea Directa. Sense aquest resultat extraordinari, el benefici hauria sigut de 437,4 milions, amb un increment també notable del 38% aconseguit gràcies a l’augment dels ingressos (8,56%) per sobre de la pujada de les despeses (3%) i, sobretot, per les menors provisions per afrontar futures pèrdues (–28%) després de l’esforç extraordinari portat a terme el 2020 per la covid.

Al contrari que altres competidors, així, la millora del resultat de Bankinter es basa en part en l’augment del negoci. L’entitat va incrementar els seus crèdits a clients un 5,7%, fins als 68.048,8 milions. A Espanya l’augment va ser del 3,9%, davant un sector que va reduir la seva cartera un 0,3% fins al novembre. A causa de la menor aportació de Línea Directa, el seu benefici recurrent està encara per sota del màxim que va assolir el 2019 (551 milions), però la consellera delegada, María Dolores Dancausa, ha reafirmat el seu objectiu de recuperar aquest nivell de beneficis el 2023.

La banquera s’ha mostrat aquest dijous preocupada per una inflació que «pot causar estralls» i ha criticat que la presidenta del BCE, Christine Lagarde, «té un enfocament més polític que monetari». Així mateix, ha lamentat que Espanya va «una mica tard» en el desplegament dels fons europeus, que ha demanat que estiguin «allunyats dels interessos dels partits polítics», mentre ha advertit que els nivells de deute i dèficit públics «cada vegada són més difícils de doblegar». Amb tot, també s’ha declarat «optimista» sobre el futur d’un «gran país» com Espanya, sempre que els agents econòmics tinguin els «graus de llibertat suficients»

Crònica anunciada

Notícies relacionades

Dancausa també s’ha referit al recent canvi legal aprovat pel Govern per nacionalitzar la Sareb, avançat per aquest diari. «Parafrasejant Gabriel García Márquez, és la crònica d’una mort anunciada. No tenim res de què queixar-nos. Era una situació extrema la que es vivia al sector financer, ens van dir que hi poséssim diners i en vam posar. L’impacte als comptes del banc serà zero perquè està proveït des de fa anys», ha apuntat.

El banc, d’altra banda, va aconseguir reduir l’any passat la seva morositat del 2,37% al 2,24%, un dels nivells més baixos del sector. «De moment pensem que el cost del risc (noves provisions sobre el volum de crèdit) i la morositat es mantindran estables aquest any, que hem passat el pic de morositat», ha assegurat el director financer, Jacobo Díaz. L’entitat també ha tancat l’exercici amb uns dels nivells més alts del sistema de rendibilitat (9,59% sense la plusvàlua per la companyia d’assegurances) i capital (12,05%).