El 6,5%, dues dècimes menys del previst

L’IPC tanca el desembre amb la taxa més alta en gairebé 30 anys

L’IPC tanca el desembre amb la taxa més alta en gairebé 30 anys

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha rebaixat en dues dècimes la dada d’inflació al tancament del 2021 respecte al seu avançament de fa 15 dies, fins a situar-la en el 6,5%, que tot i així es converteix en la taxa més alta des del maig del 1992.

Així es desprèn de l’índex de preus de consum (IPC) corresponent al desembre, divulgat aquest divendres, i que reflecteix un augment d’un punt respecte a la xifra del novembre (5,5%).

La pujada dels preus en comparació amb l’últim mes del 2020 torna a estar marcada pel fort encariment de l’electricitat, tal com ha passat en els últims mesos, a què s’han sumat altres components com l’alimentació i el segment d’hotels, cafès i restaurants.

A més, els serveis d’allotjament es van encarir al desembre en comparació amb el mateix mes del 2020 i la restauració va apujar els preus per sobre del que ho havia fet un any abans.

Els carburants

Per contra, els preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals van baixar el desembre d’aquest any, en contrast amb la pujada que van experimentar el 2020.

Sense tenir en compte la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i les variacions sobre altres impostos, l’IPC interanual va arribar al desembre al 7,3%, vuit dècimes més que la taxa general del 6,5%. Així ho reflecteix l’IPC a impostos constants que l’INE també publica en el marc d’aquesta estadística.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar al desembre quatre dècimes, fins al 2,1%, per tant, se situa gairebé 4,5 punts per sota de la taxa de l’IPC general. És la taxa més elevada de la subjacent des del març del 2013.

Cinquè repunt consecutiu

Notícies relacionades

En taxa mensual, l’IPC va encadenar el cinquè repunt consecutiu al pujar un 1,2% el desembre, gairebé un punt per sobre de l’ascens registrat el mes de novembre.

L’últim mes del 2021, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 6,6%, més d’un punt per sobre del mes anterior. Per la seva part, l’indicador avançat de l’IPCA va pujar un 1,1% en taxa mensual.

Temes:

Consum IPC Preus