Bretxes de seguretat

L’auge del teletreball dispara més de 100 milions les ciberamenaces diàries

L’auge del teletreball dispara més de 100 milions les ciberamenaces diàries

Europa Press / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pandèmia va provocar en el seu període més dur un tancament en cadena de les oficines i un augment sense precedents del teletreball. Aquesta nova realitat de treball híbrid semblava arribar per quedar-se i posava de manifest una sèrie de nous reptes per a les companyies, principalment en matèria de ciberseguretat.

Des de l’inici de la pandèmia els intents maliciosos d’accés remot han crescut un 240% i només el setembre del 2021 els treballadors híbrids van rebre més de 100 milions d’amenaces diàries en el correu electrònic, remarcant «la importància de la seguretat centrada en l’usuari», tal com alerten els experts de Cisco.

Retorn físic al lloc de treball

Aquestes últimes xifres coincidien amb una tornada gradual de molts empleats espanyols a les oficines. El 13% dels empleats que treballava en remot abans de l’estiu tornava al model presencial després de les vacances, segons dades d’Infojobs. Però aquesta nova onada de contagis porta les companyies a la casella d’inici, multiplica el teletreball i torna a posar el focus en els riscos de ciberseguretat.

Alhora, les empreses es troben en un procés d’adaptació a l’entorn ‘cloud’. En concret, un 60% de les organitzacions esperen que la majoria de les aplicacions siguin al núvol per a aquest any 2021 i entorn del 50% de la força de treball operand de forma remota. Per això, es fa cada vegada més urgent la posada en marxa d’eines que protegeixin les empreses en aquest nou context.

Més risc

A mesura que les càrregues de treball, dades i aplicacions es mouen al ‘cloud’ –provocat en part per la mobilitat dels empleats–, els equips de seguretat han de gestionar el risc associat a perdre el control i la visibilitat que abans es tenia dins del perímetre de xarxa tradicional. Els atacants aprofiten aquesta major dificultat per defensar-nos en el món ‘multicloud’, que combina entorns de núvol privat amb núvols públics com Google Cloud, Microsoft Azure o Amazon Web Services.

Notícies relacionades

El robatori o la pèrdua de credencials continuen sent un dels principals detonants de les bretxes de seguretat en les empreses espanyoles, fet que genera preocupació dels administradors d’IT i provoca un enorme cost econòmic per la dificultat de la seva gestió. Per frenar aquestes amenaces, quatre de cada deu organitzacions ja utilitzen el model de ‘confiança zero’ (‘Zero Trust’), i un 38% preveuen fer-ho pròximament.

Confiança zero

‘Zero Trust’ és un concepte de seguretat basat en la creença que l’organització no ha de confiar en res, ni dins ni fora dels seus perímetres. En l’actualitat no és possible confiar en els sistemes tradicionals de seguretat, com els tallafocs, xarxes i ‘gateway’, simplement perquè el trànsit ja no té lloc dins del perímetre. La millor solució ‘Zero Trust’ verifica un ampli ventall de senyals, com el dispositiu, l’aplicació i l’usuari, a més de comprovar l’estatus de la xarxa i identificar les amenaces, com a pas previ a la concessió d’accés a les aplicacions i a les dades corporatives.