Tecnologia

La Generalitat ofereix a les empreses un metavers català per a les seves reunions virtuals

La iniciativa Catvers està operativa des d’aquest dilluns i pretén acollir també tant exposicions d’art com classes de la universitat

La Generalitat ofereix a les empreses un metavers català per a les seves reunions virtuals

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Un petit pas tecnològic, un gran salt en la construcció de «la nació digital catalana». El vicepresident i conseller de polítiques digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha fet seva aquest dilluns la històrica frase de Neil Armstrong al trepitjar la lluna per dimensionar la importància que li atorga el projecte que engega el seu departament: un metavers català, que ha sigut batejat com a Catvers. Desenvolupat pel Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat) i impulsat entre la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona, el Catvers està disponible des d’aquest mateix dilluns per realitzar de moment reunions d’empreses o quedades d’associacions. 

El metavers –un espai virtual on les persones poden socialitzar, treballar o consumir a través d’avatars com si es tractés del clàssic videojoc d’‘Els Sims’– és una de les àrees més en voga de l’univers tecnològic. Ho demostra que Facebook hagi virat la seva estratègia per centrar-s’hi o que en l’última edició de la fira tecnològica més gran del món, el CES de Las Vegas, hagi sigut la tecnologia protagonista. 

«Catalunya té l’oportunitat de ser pionera en aquest món, en aquesta nova realitat», ha introduït el president executiu del CBCat, Quirze Salomó, en la presentació de l’eina, un acte en què ja s’ha pogut participar de manera virtual a partir dels avatars de cadascuna de les persones convocades. «Aquest nou món ha de conquerir-se: abans això es feia a base de cops i guerres, però la conquesta d’aquest nou món que ve, que anomenem metavers, serà a base de creativitat i desenvolupament», ha completat.

De fet, els seus impulsors deixen en mans de les entitats que vulguin utilitzar aquest espai virtual els usos que vulguin donar-li, tot i que el seu pla de posada en marxa contempla diverses opcions a tall d’exemple. «Immediatament, el Catvers aportarà espais per fer reunions, quedades d’associacions o assemblees, però també tindrà espais per fer exposicions de museus o per a creadors que vulguin exposar les seves obres d’art aquí», ha explicat Salomó. 

Inici gratuït

Aquestes opcions, que s’activen formalment aquest dilluns a la tarda i que segons s’ha dit ja tenen llista d’espera, només requeriran que l’empresa o entitat en qüestió s’apunti a una llista i rebi un codi d’accés amb què crear la seva sala. «La immersió d’aquests mons provoca una interacció social molt més alta que els espais de reunions [com Zoom, Teems o Google Meet]», ha destacat el mateix portaveu per justificar-ne l’ús. I «permet veure l’art sense desplaçar-te», ha afegit. 

Durant les primeres setmanes aquestes sales seran gratuïtes, però a finals de febrer es començarà a cobrar una espècie de lloguer «molt assequible» per utilitzar-les. Més endavant, aquest espai podria tenir fins i tot la seva pròpia moneda, i més o menys arribant a la primavera el Catvers pretén començar una ambiciosa expansió i convertir-se en espai d’esdeveniments una mica més gran com festivals o fins i tot de classes universitàries ja de cara al segon semestre. 

Gestió comunitària

Quant a la seva gestió, de moment serà el mateix Centre de Blockchain de Catalunya qui porti l’espai, però a finals d’any pretenen haver creat prou teixit com perquè el manegin les mateixes entitats que formin part d’aquest univers virtual. 

«El Catvers està pensat i estarà treballat perquè sigui autosostenible i que se sostingui amb els ingressos que generi», ha especificat Salomó, sense detallar com ha costat posar-lo en marxa: «Uns quants milers d’euros i molt treball d’equip», ha dit. Sí que s’ha compartit, no obstant, que el CBcat s’emportarà 400.000 euros aquest any 2022 dels pressupostos de la Generalitat, el doble que l’any passat, segons Jordi Puigneró. 

Notícies relacionades

«La innovació digital serà un dels grans motors de l’economia del futur, és la matèria primera més important que necessitem per al futur d’aquest país», ha afirmat el vicepresident de la Generalitat. «Per això l’aposta pel Centre de Blockchain de Catalunya és una aposta clara que seguirà en els pròxims anys», ha justificat. 

«Aquest és el projecte amb més capacitat transformadora dels que s’han presentat fins ara [des del CBCat]», ha assegurat al seu torn la presidenta de la Cambra de Comerç, Mónica Roca. Aquesta entitat preveu posar en marxa un estudi per analitzar l’impacte de l’eina en termes de generació de llocs de treball o aportació al producte interior brut (PIB) català. «Catalunya ha de desenvolupar aquest rol d’avantguarda, és imprescindible que ho faci», ha conclòs Roca.