Ajust laboral

Caixabank afronta des d’avui la sortida de 2.700 empleats per l’ero

L’ero de CaixaBank, que es produeix després de l’absorció de Bankia, és el més gran de la història de la banca a Espanya i afecta el 14% de la plantilla

Caixabank afronta des d’avui la sortida de 2.700 empleats per l’ero
3
Es llegeix en minuts

Un total de 2.700 treballadors de CaixaBank acollits a l’expedient de regulació d’ocupació (ero) que està executant l’entitat es desvinculen oficialment del banc aquest dissabte, 1 de gener, en el que suposa la segona finestra de sortides en el marc del procés d’ajust d’ocupació. CaixaBank haurà completat més del 60% de l’acord laboral pactat el mes de juliol passat entre el banc i els sindicats arran de la fusió amb Bankia, que suposa l’extinció de 6.452 llocs de treball. L’ero de CaixaBank, que es produeix després de l’absorció de Bankia, és el més gran de la història de la banca a Espanya i afecta el 14% de la plantilla. Però no és l’únic en el marc d’un sector financer en plena reconversió. El Sabadell va acordar la sortida de 1.605 treballadors. La pandèmia ha accelerat processos d’ajust de plantilla i reducció de la xarxa comercial dels bancs. CaixaBank, el BBVA i el Sabadell, tres de les entitats més importants del país, han pactat aquest any expedients de regulació d’ocupació que en conjunt afectaran a gairebé 11.000 empleats. Tancament d’oficines, augment del pes de la banca ‘online’, nous competidors i auge de finances descentralitzades marquen al sector financer.

La primera finestra de sortides va tenir lloc l’1 de novembre i va suposar l’acabament de 1.203 contractes, mentre que avui, 1 de gener, deixaran l’entitat 2.700 persones més. A aquestes 3.903 sortides voluntàries, representatives del 60,5% del total de baixes acordades a l’ero, se sumarà una nova tanda de desvinculacions l’1 de març, segons va comunicar el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la presentació de resultats del tercer trimestre. Segons va revelar llavors el directiu, els plans del banc consistien a haver executat el 70% del ero al tancament del primer trimestre del 2022. Això suposaria que al voltant de 600 empleats més deixessin CaixaBank al març, si bé aquesta xifra es va definint i ajustant en cada moment i en funció de l’estratègia comercial i de negoci, per la qual cosa encara no ha sigut confirmada. El text de l’acord firmat recull que el termini d’execució de les mesures previstes s’estén fins al 31 de desembre del 2022.

Notícies relacionades

Per garantir la voluntarietat de les sortides, el banc i els representants dels treballadors van dissenyar un procés d’adhesió en diverses fases. Les mesures organitzatives aplicades estan permetent ajustar l’acceptació de sortides voluntàries en centres i territoris amb excés de sol·licituds i resoldre l’excedent pendent en altres àrees i províncies. A principis del mes de desembre seguien vigents un total de 8.142 sol·licituds d’adhesió per als 6.452 llocs a amortitzar. La segona fase va finalitzar amb un excedent de només 75 llocs de la xarxa d’oficines, distribuïts entre Las Palmas, Jaén, Almeria, Astúries, Badajoz, Còrdova, Palència, Càceres, Melilla, Ourense i Segòvia, mentre que l’excedent de serveis corporatius ha quedat resolt. Durant aquest mes s’ha desenvolupat la tercera fase del procés d’adhesió, en què es podien apuntar els empleats de la xarxa comercial que donen servei en una de les províncies on hi continuava havent excedent. Segons fonts del banc consultades per Europa Press, 17 treballadors s’han adherit en aquesta fase, per la qual cosa l’excedent pendent es redueix a 58 places.

En menys de sis mesos, CaixaBank i els sindicats han aconseguit resoldre el 99,2% de l’excedent recollit a l’acord laboral. Per arribar al 100% de les sortides voluntàries contemplades a l’ero, les dues parts pactaran noves mesures organitzatives en les pròximes reunions de la comissió de seguiment, que es tornarà a reunir a partir del 10 de gener del 2022, segons el calendari que gestionen els sindicats.