Consell de Ministres

El Govern tornarà 1.900 milions a les elèctriques pel cànon hidràulic de l’Executiu anterior

El Partit Popular va establir una càrrega el 2015 amb caràcter retroactiu al 2014 i 2013 per l’ús de les aigües continentals per a produir electricitat

El Govern tornarà 1.900 milions a les elèctriques pel cànon hidràulic de l’Executiu anterior
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Ministeri d’Hisenda ha disposat amb càrrec al fons de contingència de 1.900 milions d’euros tornar a les empreses elèctriques el que es va cobrar pel cànon hidràulic establert pel Govern anterior per executar la sentència del Tribunal Suprem que qualifica d’il·legal aquesta taxa, segons ha avançat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Notícies relacionades

El Partit Popular va establir una taxa el 2015, amb caràcter retroactiu per als exercicis 2013 i 2014, per l’ús o aprofitament de les aigües continentals per a la producció d’energia elèctrica amb l’objectiu de posar fi al dèficit de tarifa del sistema elèctric. No obstant, el Tribunal Suprem va dictar la seva nul·litat, cosa que obliga el Tresor Públic a tornar el recaptat a les companyies. El cànon per utilització d’aigües continentals grava amb un 25,5% (abans era un 22% però es va elevar el 2017).

Iberdrola és el primer generador d’energia hidràulica a Espanya, en companyia d’altres empreses com Endesa, Naturgy i Acciona. A la presentació dels seus comptes dels primers nou mesos, Iberdrola comptabilitza la devolució de 417 milions d’euros per la «reversió de tributs a Espanya corresponent als anys 2013 a 2016, conseqüència de sentències judicials», mentre Endesa inclou uns 48 milions d’euros al cànon hidràulic.