Subministrament bàsic

El Govern central preveu aprovar aquest dimarts la pròrroga de la rebaixa fiscal del rebut de la llum

Es mantindrà l’IVA al 10% i l’impost especial al 0,5% fins al 30 d’abril del 2022

S’estén la suspensió temporal del 7% a la producció d’electricitat durant el primer trimestre

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Consell de Ministres preveu aprovar en la seva reunió d’aquest dimarts la pròrroga de les rebaixes fiscals del rebut de la llum. En un reial decret llei d’urgència, el Govern manté fins al 30 d’abril del 2022 el tipus reduït d’IVA (10%) per als contractes que no superin els 10 quilowatts de potència i sempre que el preu mitjà del mercat majorista el mes anterior sigui superior als 45 euros per megawatt-hora, així com per a tots els perceptors del bo social i prorroga la rebaixa de l’Impost Especial a l’Electricitat al 0,5%. A més, també s’estén, tot i que en aquest cas durant el primer trimestre, la suspensió temporal de l’impost del 7% a la producció d’electricitat.

A finals del mes de juny, el Govern va reduir del 21% al 10% l’IVA de l’electricitat fins a final d’any i va suspendre l’impost del 7% de la generació elèctrica durant tres mesos. Llavors, el preu de l’electricitat al mercat majorista se situava de mitjana a l’entorn dels 90 euros el megawatt-hora. Però la desorbitada pujada de la llum a l’estiu (amb preus ‘pool’ al voltant dels 150 euros el megawatt-hora) va provocar un nou paquet de mesures el setembre que incloïen la pròrroga de la suspensió de l’impost a la generació i la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat del 5,11% al 0,5% fins al 31 de desembre.

I malgrat que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, suggeria fa una setmana la possibilitat que el Govern reduís aquesta rebaixa, el desorbitat increment en la llum en els últims dies han acabat per tornar a prorrogar totes les mesures. Aquest dimarts, el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista baixarà un 3,67%, el seu segon màxim històric a l’arribar als 327,38 euros el megawatt hora. Això suposa superar per sisena jornada consecutiva la cota dels 300 euros que es va batre per primera vegada fa una setmana.

Bo social

A més, el Reial Decret Llei que es preveu aprovar aquest dimarts, també inclou la pròrroga dels descomptes del bo social (del 40 al 70% per als consumidors vulnerables severs i des del 25% al 60% per als consumidors vulnerables) del 31 de març del 2022 fins al 30 d’abril del 2022. El bo social és un descompte a la factura que afecta els consumidors amb tarifa regulada (PVPC) subjectes a determinats ingressos i del qual es beneficien més d’1,2 milions de llars en l’actualitat.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern també aplicarà mesures per flexibilitzar la contractació del gas natural fins al 31 de març del 2022 «amb l’objectiu que les empreses que es vegin forçades a reduir la seva producció no hagin de suportar costos addicionals derivats de les limitacions que la normativa vigent imposa als canvis de cabal contractat de gas natural» sense cost per als consumidors ni càrrecs addicionals per al sistema.

Els alts preus del gas natural als mercats internacions, situats en nivells màxims històrics (han passat d’entre 15 i 20 euros de mitjana fa un any a registrar un preu superior als 150 euros), tenen una repercussió directa en els costos de producció de molts sectors industrials, obligant en molts casos a reajustaments en el mateix funcionament d’aquestes empreses, reduint fins i tot els seus nivells producció. Per tant, l’objectiu d’aquesta mesura és limitar l’impacte d’aquesta pujada dels costos de producció, igual que es va fer durant l’estat d’alarma decretat per l’avenç del coronavirus.