Canvi

Joachim Nagel serà el nou president del Bundesbank

L’economista rellevarà en el càrrec l’1 de gener Jens Weidmann

Joachim Nagel serà el nou president del Bundesbank

AFP / DPA / ARNE DEDERT

2
Es llegeix en minuts

L’economista alemany Joachim Nagel es convertirà a partir de l’1 de gener en el nou president del Bundesbank, el banc central d’Alemanya, en substitució de Jens Weidmann, que el mes d’octubre passat va comunicar la seva intenció d’abandonar el càrrec a finals d’any.

El ministre alemany de Finances, Christian Lindner, ha confirmat que, d’acord amb el canceller germànic, Olaf Scholz, s’ha proposat Nagel com a pròxim president del Banc Central d’Alemanya.

«El canceller federal, Olaf Scholz, i jo proposem Joachim Nagel com a nou president del Bundesbank», ha anunciat Lindner, per a qui es tracta d’una persona experimentada que assegura la continuïtat al Bundesbank.

«En vista dels riscos d’inflació, la importància d’una política monetària orientada a l’estabilitat va en augment», ha afegit el ministre de Finances d’Alemanya.

Nagel, de 55 anys i antic conseller del Bundesbank, ocupava des del novembre del 2020 la subdirecció del Departament Bancari del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) i anteriorment va ser membre del directori del banc alemany de desenvolupament estatal KfW.

Per la seva banda, la representant alemanya en el comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE), Isabel Schnabel, el nom de la qual havia sonat com a candidata a convertir-se en la primera dona a presidir el Bundesbank, ha felicitat Nagel per la seva designació.

«Felicitacions a Joachim Nagel per ser nomenat nou president del Bundesbank. Espero amb molta il·lusió la nostra col·laboració en el consell de govern del BCE. Tenim moltes tasques importants a fer», ha indicat Schnabel a través del seu perfil a la xarxa social Twitter.

L’arribada de Nagel a la presidència del Bundesbank coincideix amb el debat al si del BCE respecte de com respondre a l’alça de la inflació, que al novembre va arribar al 4,9% a l’eurozona i es preveu que superi àmpliament el 3% l’any vinent, davant la meta del 2% del BCE.

En aquest sentit, l’encara president del Bundesbank, Jens Weidmann, advertia la setmana passada que els riscos per a la taxa d’inflació estan esbiaixats a l’alça, tant a Alemanya com a la zona de l’euro en el seu conjunt, així que remarcava que «els responsables de la política monetària no haurien d’ignorar aquests riscos».

Jens Weidmann va sol·licitar a l’octubre al president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, la seva destitució el 31 de desembre com a president del Bundesbank, el Banc Central alemany, adduint «motius personals» per a la seva renúncia al càrrec que exercia des del maig del 2011.

Notícies relacionades

Weidmann havia sigut designat pel Govern alemany el febrer del 2019 per a un segon mandat de vuit anys de durada com a president del Bundesbank.

El banquer es va convertir el 2011 i amb només 42 anys en el president més jove del Banc Central alemany, càrrec al qual el llavors assessor econòmic d’Angela Merkel, va accedir després de la sobtada sortida d’Axel Weber al veure frustrada la seva carrera cap a la presidència del BCE, una vegada acabat el mandat de Jean Claude Trichet, donant lloc al nomenament de Mario Draghi com a successor del banquer gal.

Temes:

Bancs Alemanya