Segona oportunitat

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la reforma concursal

  • Calviño anuncia l’aprovació d’un projecte de llei que arriba amb retard respecte al previst en el Pla de Recuperació

  • La nova regulació busca facilitar la reestructuració del deute d’empreses viables

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la reforma concursal

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts el projecte de llei concursal, segons ha anunciat aquest dilluns la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, al Congrés dels Diputats. Segons el text que el Govern va sotmetre a informació pública a l’agost, aquest projecte de llei trasllada la directiva sobre reestructuració i insolvència i busca establir un marc per minimitzar la destrucció del teixit productiu i facilitar el manteniment d’empreses viables que travessin dificultats per atendre les obligacions dels seus deutes.

La nova llei concursal és una de les reformes compromeses dins del Pla de Recuperació per accedir als fons europeus. Segons aquest Pla, la reforma hauria d’haver sigut aprovada pel Consell de Ministres en el segon trimestre del 2021 i per les Corts, en el quart trimestre. Amb cert retard sobre el calendari previst, doncs, el Consell de Ministres es disposa a aprovar aquest dimarts el projecte de reforma en un context de fort augment dels concursos de creditors per efecte de la pandèmia. Precisament, per compensar aquest retard, el Govern ha prorrogat fins al juny del 2022 l’anomenda ‘moratòria concursal’

Notícies relacionades

Segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els concursos de creditors –antigues suspensions de pagaments– presentats als jutjats espanyols durant el tercer trimestre van superar la barrera dels 4.100 procediments, cosa que suposa un 50,8% més que el total registrat el 2019, abans de la pandèmia, i un 12,4% més que el 2020. Això, malgrat l’anomenada ‘moratòria concursal’ que va disposar el Govern el març del 2020 en ocasió de la pandèmia per eliminar l’obligació del deutor que es trobi en estat d’insolvència de sol·licitar la declaració de concurs i la no admissió a tràmit de les sol·licituds de concurs necessari que presentin els creditors. L’objectiu d’aquesta ‘moratòria concursal’ és donar temps a les empreses viables en condicions normals de mercat per restablir el seu equilibri patrimonial i salvar la seva activitat i l’ocupació.

Precisament, per compensar el retard en l’aprovació de la reforma concursal, el Consell de Ministres va decidir el 23 de novembre passat prorrogar la ‘moratòria concursal’ –que vencia aquest 31 de desembre– fins al 30 de juny del 2022, mentre es tramita la nova llei.