Empreses

Northsea tanca una ronda de 70 milions amb Ysios al capdavant

El fons entra per primera vegada en una companyia amb un fàrmac en una fase de desenvolupament tan avançada

economia Jordi Xiol, socio del fondo Ysios y responsable de la inversión en Northsea

economia Jordi Xiol, socio del fondo Ysios y responsable de la inversión en Northsea

2
Es llegeix en minuts

El fons d’inversió Ysios Capital acaba de tancar, juntament amb Forbion Growth, una operació per injectar 80 milions de dòlars (uns 71 milions d’euros) en una biotecnològica que treballa en un fàrmac contra la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA). La companyia dels Països Baixos Northsea té un medicament en fase 2-B, l’últim estadi abans de començar a gestionar les autoritzacions regulatòries i les llicències de comercialització. A més dels dos fons que han liderat la ronda i que entraran al consell d’administració de l’empresa, en l’operació també han participat inversors que ja hi havia en l’empresa. No ha transcendit, però, quants diners aporta cada part.

«Creiem que hi ha una necessitat molt gran amb la MFGNA», contextualitza el soci d’Ysios responsable de la inversió, Jordi Xiol. «És una oportunitat pel nombre de pacients que hi ha i les dades clíniques d’aquesta empresa són molt bones: el fàrmac és molt prometedor», afegeix. A nivell intern, per a aquest fons, la ronda també suposa diversificar la seva cartera, ja que és la primera vegada que entren en el capital d’una empresa amb un fàrmac en fase de desenvolupament tan avançada. «Solem invertir en empreses que estan en fases més preliminars, companyies que encara fan estudis en animals», explica Xiol.

Northsea juga amb l’avantatge de tenir al seu darrere diversos anys d’investigació en els àcids grassos d’omega-3, que són en el centre de la seva proposta. L’empresa és hereva dels coneixements de Pronova, una firma que va concentrar bona part dels avenços en l’ús d’aquests àcids (que es troben per exemple en l’oli del peix) per tractar malalties metabòliques i cardiovasculars. El que ha fet l’equip després de Northsea és modificar aquests àcids per millorar les seves propietats i que, sense perdre la seva capacitat general, es dirigeixin especialment al fetge.

Assajos clínics definitius

Notícies relacionades

Aquest òrgan és la víctima principal de la MFGNA, una malaltia estretament relacionada amb l’obesitat i la diabetis de tipus 2 que comporta inflamació hepàtica i que pot derivar en cirrosi. De fet, segons aquest portaveu d’Ysios, actualment aquesta malaltia és la causa més important de trasplantament hepàtic i es preveu que es converteixi en la principal causa de càncer de fetge.

Els 80 milions de dòlars captats ara se sumen a una ronda de 40 milions més que va tancar l’empresa a principis de l’any passat i es dirigirà sobretot a acabar els últims assajos clínics abans (si tot va bé) de sortir al mercat. La data clau per als inversors és el primer trimestre de 2023, que és quan s’esperen els resultats definitius.