Revisió 2022

Les pensions pujaran el 2,5% l’any que ve

  • Les pagues de jubilats i la resta de pensionistes pujaran a partir de l’1 de gener del 2022 en la mateixa proporció que l’IPC

Les pensions pujaran el 2,5% l’any que ve
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les pensions pujaran el 2,5% a partir de l’1 de gener del 2022. Tenint en compte que la pensió mitjana actual a Espanya és de 1.038,49 euros mensuals, la pujada mitjana rondarà els 25 euros. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dilluns l’avanç de l’IPC del mes de novembre, dada –una vegada consolidada– que el Govern prendrà de referència per actualitzar aquestes prestacions socials durant el pròxim exercici. Segons la reforma dissenyada pel ministre José Luis Escrivá, les pensions pujaran cada any en funció de com hagi evolucionat la inflació, fent el càlcul partint de la mitjana del mes de novembre d’un any respecte a l’anterior.

Un total de 9,9 milions de pensionistes es beneficiaran d’aquest increment previst, que la Seguretat Social haurà d’acabar de tancar una vegada la dada de l’IPC es confirmi. L’escalada de la inflació durant els últims mesos, empesa per l’alça de l’energia, ha provocat la revisió més elevada a l’alça dels últims anys. I l’increment del 2,5% previst per a l’any que ve és substancialment superior al 0,9% de l’any anterior.

Notícies relacionades

A més de l’increment consolidat per a l’any que ve, una altra novetat a partir de la ‘reforma Escrivá’ és una ‘pagueta’ compensatòria per als jubilats. Amb aquest complement es pretén corregir la diferència entre l’increment aprovat per al 2021 de la inflació que finalment hi ha hagut. És a dir, si el Govern va apujar les pensions el 0,9% pensant que aquesta seria la inflació, però finalment l’IPC tanca l’any en el 2,5%; ara haurà d’abonar l’equivalent a aquests 1,6 punts de diferència. Això implicarà una despesa addicional per a les arques de la Seguretat Social d’uns 2.300 milions d’euros.

Actualment Espanya inverteix el 12% del seu producte interior brut (PIB) a costejar les pensions, segons les últimes dades de la Seguretat Social.

Temes:

Pensions