Directiva per als drets laborals

La UE obligarà a regularitzar quatre milions de treballadors de plataformes digitals

  • Brussel·les estableix que aquestes companyies han de contractar els que treballen com a falsos autònoms i informar-los dels seus algoritmes

  • La directiva europea segueix els passos de la ‘llei rider’ espanyola, però pretén anar més enllà d’empreses de repartiment com Glovo i Deliveroo

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019  sociedad repartidores de glovo deliver190606200030

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019 sociedad repartidores de glovo deliver190606200030 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims anys, l’incessant creixement de les plataformes digitals s’ha servit de la precarització dels seus treballadors. Per revertir aquesta falta de drets socials, la Comissió Europea ha aprovat aquest dijous una directiva que fixa les condicions mínimes per regular laboralment aquest sector i que obligarà a regular fins a 4,1 milions d’empleats que actualment treballen com a falsos autònoms.

Així, l’executiu comunitari segueix els passos de la llei dels repartidors espanyola, més coneguda com a ‘llei rider’, que va entrar en vigor el passat 12 agost. La normativa espanyola va obligar plataformes com Glovo i Deliveroo a contractar els seus repartidors –cosa que va portar aquesta última a deixar d’operar a l’Estat—. No obstant, la proposta europea va més enllà i pretén regularitzar la situació dels treballadors de plataformes en altres sectors que també exploten aquest buit legal, com Amazon i Uber.

La directiva aprovada per Brussel·les estableix que «les persones que treballen a través de plataformes tinguin, o puguin obtenir, la situació laboral a la llum de la seva relació real amb la plataforma laboral digital». D’aquesta manera, remarca que aquests treballadors han de ser considerats com a assalariats, una decisió que han remarcat la gran majoria dels tribunals en els conflictes laborals del sector. Dit d’una altra manera, aquestes companyies hauran d’acatar la llei.

El canvi de falsos autònoms a assalariats no és poc. El model utilitzat fins ara per gran part d’aquestes companyies obliga els treballadors a pagar la seva quota de la Seguretat Social, pagar factures del seu vehicle (quan es tracta de repartidors) i del telèfon mòbil, no tenir un horari fix i no tenir dret a una baixa o vacances pagades. Estar contractat equival a tenir dret a tots aquests punts, així com poder cobrar un salari mínim, tenir una pensió i poder formar part de la negociació col·lectiva.

Transparència dels algoritmes

Notícies relacionades

D’altra banda, les plataformes també hauran d’informar públicament del funcionament dels seus algoritmes, que s’utilitzen per assignar tasques, vigilar i avaluar la feina i, fins i tot, imposar sancions als treballadors. Aquest sistema, segons Brussel·les, «té un important impacte en les condicions laborals» d’aquests empleats i «oculta l’existència de subordinació i control per part de la plataforma sobre les persones que realitzen l’obra», per la qual cosa requereix més transparència i un control humà que garanteixi el respecte als drets laborals.

La directiva europea estableix que en el cas que la plataforma vulgui impugnar la designació com a assalariats dels seus treballadors haurà de demostrar que no hi ha una relació laboral entre les dues parts. En cas de ser el treballador qui vulgui operar com un autònom autèntic i no com a membre de l’equip en plantilla, la plataforma haurà de garantir una «resolució adequada» de la seva petició. Al voltant de 28 milions de persones treballen per a una plataforma digital a la Unió Europea i, d’aquestes, 5,5 milions podrien estar en una situació irregular.