CONVOCATÒRIA A FINAL D’ANY

Brussel·les dona el vistiplau als 3.000 milions d’euros del PERTE espanyol de l’automòbil

  • El Govern ha d’activar el pla aprovat per la Comissió Europea abans que s’acabi aquest any per promoure la indústria de l’automòbil i la seva electrificació.

Brussel·les dona el vistiplau als 3.000 milions d’euros del PERTE espanyol de l’automòbil
2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha donat el vistiplau a la proposta de 3.000 milions d’euros del Govern espanyol per portar a terme el projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de l’automòbil elèctric i connectat, com a part del pla espanyol de recuperació i resiliència després de la pandèmia del coronavirus.

La proposta espanyola contempla ajudes per a inversions en recerca, desenvolupament i innovació i en protecció mediambiental –incloent-hi l’eficiència energètica– per a l’aplicació de diversos projectes integrats a la cadena de valor dels vehicles elèctrics i connectats, segons ha indicat la Comissió Europea en un comunicat. Aquest programa està obert a consorcis d’empreses interessades, establertes dins o fora d’Espanya.

Dins del pla que el Govern vol activar abans de final d’any, cada consorci inclourà companyies actives en sectors relacionats amb els cotxes elèctrics o connectats i que almenys un 40% dels socis hauran de ser pimes. Les ajudes es concediran a través d’un procés de selecció competitiu i es concediran en forma de subvencions directes i préstecs preferents a tipus d’interès reduïts. Segons la comissió, aquesta mesura «ajudarà Espanya a accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible i connectada sense distorsionar indegudament la competència».

Nova cadena de valor

El pla serà finançat parcialment a través del fons de recuperació i resiliència de la UE després de l’avaluació positiva per part de la Comissió del pla de recuperació i resiliència espanyol i de la seva adopció per part del Consell de la UE. «L’esquema espanyol de 3.000 milions d’euros ajudarà a crear una cadena de valor per als vehicles elèctrics més innovadora i sostenible, en línia amb les normes d’ajudes d’Estat i els objectius del Pacte Verd europeu», va declarar la vicepresidenta executiva de la CE i responsable de Competència, Margrethe Vestager.

Després d’avaluar la proposta espanyola, la Comissió considera que és «necessari per facilitar les inversions en recerca, desenvolupament i innovació», així com les que van dedicades a la protecció mediambiental en relació amb l’eficiència energètica a la cadena de subministraments per als vehicles elèctrics i connectats.

Notícies relacionades

El pla especifica que la quantitat màxima d’ajuda a un sol beneficiari quedarà limitada, es garantirà una participació «apropiada» de pimes i les empreses que hi participin hauran de demostrar que el recolzament sol·licitat és limitat «al mínim necessari».

La Comissió Europea assenyala que la petició del Govern espanyol està «en línia» amb les normes d’ajudes d’Estat de la Unió Europea i amb els seus objectius polítics, inclosos els compresos en el Pacte Verd europeu, «sense distorsionar indegudament la competència del mercat únic».