Reforma fiscal

¿Com t’afectarà la rebaixa de l’IRPF proposada pel Govern?

El 80% dels contribuents pagaran menys en la declaració del 2022 si els partits accepten la proposta del Govern

¿Com t’afectarà la rebaixa de l’IRPF proposada pel Govern?

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La reforma fiscal proposada pel Govern retallarà el pagament per IRPF al 80% dels contribuents, però d’una manera bastant dispar en funció de les desgravacions personals i els ingressos declarats. Segons els càlculs inicials de la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, «la mesura ha pretès adequar-se a la majoria dels contribuents, però el seu impacte pot variar molt, així que no es pot donar una xifra mitjana de rebaixa en la declaració de la renda». Malgrat aquesta prudència tècnica, l’ampliació dels trams de deducció i el fet que es rebaixi a tots els contribuents el percentatge en el primer tram dels ingressos té una afectació generalitzada, que s’ha pretès compensar en el cas de les rendes més altes i mitjanes (1,3 punts més en els trams intermedis).

Segons aquests primers càlculs de la reducció en 1,5 punts al primer tram de renda, tots aquells que cobrin menys de 35.000 euros a l’any pagaran menys. Suposen un 80% dels contribuents. Però la mesura té una intensitat més elevada en els trams d’aquells que cobren menys i que pot arribar a 66,6 euros menys a l’any per a les rendes de menys de 16.935 euros bruts a l’any. En termes de quota, la reducció pot arribar a més de 100 euros per al voltant del 12% dels contribuents amb rendes més baixes, fonamentalment mileuristes, pensionistes i petits autònoms.

Per a un declarant solter o soltera i sense fills a càrrec, la diferència en el pagament a Hisenda serà com a màxim de 104 euros amb una renda de 20.000 euros, però passa a ser d’uns 52 euros en el cas que els ingressos pugin a 30.000 o a 71 euros en el cas d’uns ingressos bruts de 16.000 euros anuals.

Notícies relacionades

En el cas d’un declarant casat/a i amb un fill/a de més de tres anys, l’estalvi en la declaració serà una mica menor. D’uns 86 euros per als que tinguin un ingrés brut de 20.000 euros, de 53 euros amb ingressos de 16.000 euros, i de 34 euros amb salari de 30.000 euros.

Aquest ajust tècnic implica en alguns casos una variació màxima del 0,7% del que correspon pagar als contribuents de renda més alta. En concret, al 15% dels de més renda.