Pla per al 2024

El BCE busca nous dibuixos per modernitzar els bitllets de l’euro

L’entitat munta un grup de treball i s’obre a decorar els diners europeus amb imatges de natura, tecnologia i art

2
Es llegeix en minuts

Els arcs, ponts i finestrals que decoren els bitllets d’euro acaben d’entrar en temps de descompte. El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit transformar l’aspecte de l’efectiu europeu creant una taula de treball amb prop de vint professionals proposats per alguns dels bancs centrals nacionals de la zona euro. Es tracta d’experts en àrees tan diverses com la història, les ciències naturals i socials, la tecnologia o les arts visuals.

Formen part d’aquest grup de discussió, per exemple, catedràtics experts en arqueologia, investigadors científics i socials i artistes de tot tipus: des d’un crític de teatre, fins a un escultor i diversos creadors d’art conceptual. La majoria ocupen càrrecs en universitats, fundacions o centres culturals icònics.

Qui representarà Espanya en aquesta taula és Nuria Oliver, directora i fundadora de la Fundació Ellis Alicante i màxima responsable de la ciència de dades a la DataPop Alliance. La primera és una institució dedicada a abordar diferents desafiaments que comporta la intel·ligència artificial; la segona, un laboratori global sense ànim de lucre que pretén resoldre reptes de la humanitat també a través de la dada i la tecnologia.

La seva comesa, amb la resta de participants, serà primer reunir les opinions de ciutadans de tota la zona euro sobre possibles temàtiques per decorar els nous bitllets i presentar després propostes que el BCE sotmetrà a audiència pública. Tal com detalla l’entitat aquest dilluns en un comunicat, després d’aquests dos passos convocarà un concurs de disseny, i després tornarà a consultar els ciutadans. La decisió final anirà a càrrec del seu Consell de Govern i s’espera de cara al 2024.

Aposta per l’efectiu

«Després de vint anys, és hora d’actualitzar l’aspecte dels nostres bitllets perquè els europeus de totes les edats i procedències puguin identificar-s’hi», argumenta la presidenta del BCE, Christine Lagarde, en aquest mateix comunicat. «Els bitllets estan aquí per quedar-s’hi: són un símbol tangible i visible de la nostra unió a Europa, especialment en temps de crisi, i la seva demanda continua sent intensa», ha defensat.

Notícies relacionades

En concret, l’últim estudi sobre hàbits de pagament dels consumidors de la zona euro, elaborat amb dades pre-Covid, assenyala que l’efectiu continuava sent el mitjà de pagament més popular per a les transaccions a petita escala el 2019. I malgrat que la pandèmia ha incrementat els pagaments sense efectiu, d’acord amb el BCE la demanda del metàl·lic ha crescut a causa del paper essencial de dipòsit de valor.

Tot i així, «el procés de redisseny dels bitllets anirà en paral·lel a la nostra recerca sobre un euro digital», remarca el membre del Comitè Executiu de l’entitat, Fabio Panetta. «Els dos projectes tenen la finalitat de complir el nostre mandat de proporcionar diners segurs als europeus», conclou.

Temes:

Bancs