Gestamp

L’imminent tancament de Nissan precipita un ero de 90 acomiadaments en un dels seus proveïdors

  • La firma especialitzada en components de l’automoció Gestamp encara la recta final d’un expedient a la Zona Franca

L’imminent tancament de Nissan precipita un ero de 90 acomiadaments en un dels seus proveïdors
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La firma especialitzada en components de l’automoció Gestamp encara la recta final d’un expedient de regulació d’ocupació (ero) en una de les seves filials amb el qual pretén acomiadar 90 treballadors. L’imminent tancament de Nissan ha precipitat el cessament col·lectiu, ja que la fàbrica afectada treballa principalment per al fabricant nipó. L’expedient es va registrar el 12 de novembre, com confirma el Departament de Treball, l’empresa i els sindicats. Al procés de negociació li queden dues setmanes de període de consultes en les quals els sindicats pressionen per saldar la qüestió sense sortides traumàtiques i recol·locant gran part dels afectats en altres plantes del grup a Catalunya.

El 31 de desembre Nissan tancarà definitivament les seves plantes de Zona Franca, Sant Andreu i Montcada i Reixac i liquidarà 2.500 empleats. Alguns es prejubilaran i d’altres esperen que es concreti el projecte (o projectes) de reindustrialització per a les tres plantes. Desenllaç que s’ha enverinat en els últims dies amb les llargues de Great Wall Motors (GWM), el pla predilecte per l’Administració, Nissan i els sindicats. A l’espera de la decisió final, els encara proveïdors de Nissan van prenent decisions i adaptant estructures. L’últim ha sigut la multinacional Gestamp, concretament en la seva filial Gestamp Esmar SA: dels 180 treballadors en nòmina, la direcció ha registrat un expedient per liquidar-ne 90. La facturació d’aquesta filial ha caigut en més d’un 30% des que va començar la Covid, prova d’això és que figura com una de les societats beneficiàries d’una ajuda Covid de 199.340 euros de les que reparteix la Generalitat.

La factoria afectada està a pocs metres de la Zona Franca i, segons fonts sindicals, quatre de cada 10 productes que fabriquen estan dirigits a la marca Nissan. També atenen la divisió de camions de Volvo i determinades marques de gamma alta de Volkswagen, però el seu principal client fins ara són els japonesos. Les negociacions compleixen dues setmanes i de moment la direcció ha acceptat una lleu rebaixa de 90 a 85 acomiadaments. Insuficient per als sindicats, que amenacen amb una jornada de vaga el 10 de desembre i passar a la vaga indefinida si el 13 de desembre acaba sense acord el període de consultes.

Fonts sindicals expliquen que les seves reivindicacions són prejubilacions a parir dels 55 anys i amb garantia del 85% del sou fins a la jubilació. I, segons aquestes mateixes fonts, l’empresa ofereix prejubilacions a partir dels 58 anys i amb garantia del 80% del sou. L’altra pota de les negociacions és tancar una garantia de continuïtat a futur, ja que les centrals volen blindar-se en cas que la direcció intenti un tancament en dos temps de la planta. Gestamp, a preguntes d’EL PERIÓDICO, ha declinat valorar l’estat de les negociacions.

Més de 50 anys d’història

Notícies relacionades

La fàbrica afectada pels acomiadaments fa més de 50 anys que opera a la Zona Franca. Abans que la comprés Gestamp funcionava sota el nom d’Estampaciones Martínez, nom que ha perdurat parcialment després del canvi de propietat (d’allà Gestamp Esmar). Gestamp és un grup internacional de capital espanyol amb presència en més de 20 països i té en propietat cinc centres de treball més –Zona Franca a part– a Catalunya.

L’onada d’eros a Catalunya ha baixat d’intensitat en els últims mesos, però això no treu trllevància a l’estadística acumulada des de començament d’any. Un total de 10.674 persones han sigut cessades durant els 10 primers mesos del 2021, la pitjor dada des del 2012, segons dades del Departament de Treball. La indústria és un dels sectors més afectats en el balanç d’aquest any. Malgrat que sobre el total d’ocupats el seu pes representa a prop del 20%, la meitat dels acomiadats en ero durant el 2021 treballaven en la indústria.