Funció Pública

El Suprem avala que els interins puguin accedir a permisos retribuïts per formar-se

  • La Generalitat va denegar a una empleada eventual el permís per realitzar un curs de formació a Ginebra, al·legant que tenia un contracte temporal

El Suprem avala que els interins puguin accedir a permisos retribuïts per formar-se

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha avalat que el personal interí de l’Administració pugui accedir a permisos per realitzar cursos de formació. Els magistrats consideren una discriminació injustificada que els treballadors eventuals no puguin sol·licitar temps retribuïts o reduccions de jornada per poder assistir a programes d’aprenentatge relacionats amb la seva activitat professional. I els funcionaris de carrera amb plaça fixa sí que tinguin autorització per a això. En una recent sentència que ha transcendit aquest dilluns, l’alt tribunal censura per vulneració del principi d’igualtat la Generalitat de Catalunya, que va denegar a una tècnica del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) l’assistència a un curs de dues setmanes a Ginebra per la seva condició d’interina. I la va obligar que, si hi volia assistir, ho havia de fer gastant dies de vacances.

Des de l’equip jurídic del Col·lectiu Ronda, bufet que ha portat judicialment el cas, han valorat especialment que el Suprem invoca la primacia del dret europeu respecte a les normes nacionals «a les portes d’una nova jornada de vaga en el sector públic, en què una de les principals reclamacions és, precisament, la discriminació contrària a la normativa europea que actualment i des de fa dècades afecta el personal interí i eventual. Malgrat l’existència d’una regulació clara, nítida i inequívoca que empara els tribunals per combatre l’ús abusiu de la temporalitat per part de les diferents administracions i totes aquelles altres qüestions que se’n deriven, tal com veiem en aquest cas concret», segons han manifestat en un comunicat.

Els fets es remunten a l’abril del 2018, quan una interina del SOC va sol·licitar permís per assistir dues setmanes a Ginebra, a un curs de formació impartit per l’Organització Internacional del Treball (OIT). Prèviament, la treballadora va demanar permís als seus responsables directes, que van avalar la sol·licitud, ja que valoraven positivament la formació proposada i garantien que l’absència de la interina no suposaria un impacte negatiu sobre l’organització del mateix departament. No obstant, quan la documentació va arribar al departament de personal, aquesta va ser denegada i se la va instar que, si volia assistir al curs, ho fes sol·licitant dies de vacances.

Notícies relacionades

Fonts del Col·lectiu Ronda expliquen que una demanda d’aquest tipus és inhabitual, ja que la majoria de treballadors eventuals de l’Administració desistien fins ara de sol·licitar un permís d’aquest tipus, donats els precedents negatius. El Suprem censura aquesta pràctica per part de l’administració catalana, que sí que permetia que els treballadors fixos poguessin assistir durant el seu temps de treball a formacions directament relacionades amb el seu lloc de treball. Ja fos via permís retribuït, ja fos amb una reducció de jornada.

Els tribunals han acabat donant la raó a la demandant, que va haver d’insistir fins al Suprem després de les sentències desfavorables del jutjat de primera instància i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En la seva sentència, l’alt tribunal es recolza en la jurisprudència europea i recorda a la Generalitat que «en la mesura possible, els empresaris hauran de facilitar l’accés dels treballadors amb contracte de durada determinada a les oportunitats de formació adequades per millorar la seva qualificació professional, el desenvolupament de la carrera laboral i la seva mobilitat professional».