Reforma laboral

El Govern pretén elevar de 7.500 a 10.000 euros la multa per contractar temporals en frau

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern pretén penalitzar més les empreses que abusin de la contractació temporal i per això pretén elevar l’import de les sancions d’Inspecció de Treball. Actualment el límit màxim d’una sanció per contractació eventual fraudulenta és de 7.500 euros i l’última proposta del Ministeri de Treball és elevar aquest import fins als 10.000 euros; tal com ha avançat ‘La Información’ i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, continua polint la seva reforma laboral per acotar l’eventualitat i, de la mateixa manera que posa al servei de les companyies contractes de fins a tres mesos per cobrir pics d’activitat, també augmenta les penalitzacions per evitar que això es converteixi en un forat per on es coli nou frau.

La Inspecció de Treball és una de les peces clau de l’ofensiva del Govern contra el frau en la contractació temporal. Doncs actualment el contracte indefinit ja és, per definició expressa a l’Estatut dels Treballadors, el contracte per defecte que tota empresa hauria de fer els seus empleats. No obstant, part de l’eventualitat actual respon a una lògica d’estalviar-se costos per part d’algunes empreses i això contribueix que Espanya sigui, des de fa anys, l’estat membre de la Unió Europea amb més taxa de temporals (1 de cada 4 assalariats no és fix).

És per això que, més enllà dels canvis normatius que pugui introduir el Govern per limitar la causalitat dels contractes eventuals, una de les claus perquè es compleixi que posa sobre el paper és que hi hagi algú que vetlli per això. I aquest algú és la Inspecció de Treball. Des de l’1 d’octubre Díaz ja va augmentar el 20% l’import de les sancions i ara, segons l’últim esborrany presentat als agents socials en el marc de la negociació de la reforma laboral, proposa una nova revisió a l’alça per als supòsits de temporalitat.

Ofensiva inspectora

Notícies relacionades

Segons l’última proposta del Govern, les sancions augmentaran des dels imports actuals de les sancions, que són d’entre 750 euros i 7.500 euros, a entre 1.000 i 10.000 euros. Segons detalla l’actual llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social (LISOS), si la sanció finalment en tira més cap als 750 euros o més cap als 7.500 euros depèn de diversos factors, com el nombre de treballadors detectats en frau, de la perillositat de la tasca, de la resistència prèvia a un requeriment de la ‘policia laboral’.

Inspecció de Treball fa campanyes específiques d’actuació periòdicament per caçar el frau en la contractació temporal, amb especial activitat l’últim any. Segons l’últim balanç, la ‘policia laboral’ ha obligat empreses espanyoles a passar de temporals a fixos a 300.000 treballadors des de començament d’any. En aquesta línia, la setmana passada el Consell de Ministres va aprovar el pla estratègic de la Inspecció de Treball per al període 2021-2023, que, entre d’altres, reforça el sistema de multes automatitzades per a, mitjançant l’encreuament de dades, detectar supòsits de frau i imposar sancions.