Millora urbanística

Agbar rep el premi Hispania Nostra pel projecte de restauració i millora paisatgística de la Central Cornellà

El guardó reconeix els treballs realitzats de millora, restauració i condicionament en l’aspecte paisatgístic, arquitectònic i patrimonial del recinte històric

Agbar rep el premi Hispania Nostra pel projecte de restauració i millora paisatgística de la Central Cornellà
2
Es llegeix en minuts

Agbar ha rebut el premi Hispania Nostra pel projecte de restauració i millora paisatgística de la Central Cornellà. Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, i Araceli Pereda, presidenta d’Hispania Nostra, així com Ángel Cerezo, arquitecte del projecte de restauració, entre d’altres, han assistit a l’acte d’entrega del premi, en el qual s’ha descobert la placa commemorativa que reconeix la intervenció portada a terme per Agbar.

Ángel Simón, president d’Agbar, ha explicat, durant la celebració de l’acte de reconeixement d’aquest guardó, que «aquesta intervenció ha convertit la Central Cornellà i el Museu de les Aigües en un espai industrial referent de Cornellà, que té un gran valor arquitectònic, paisatgístic i patrimonial, i fins i tot natural, ecològic i agrícola, amb un impacte molt positiu sobre el seu entorn». Per a Ángel Simón, el projecte guardonat «recull justament el nostre propòsit: anar més enllà de l’excel·lència operativa del servei de l’aigua, aportant valor social, en un sentit ampli, al territori on som presents». Balmón ha remarcat que «les aliances són necessàries més que mai per construir i contribuir a fer que les nostres comunitats siguin més pròsperes».

El jurat va atorgar el premi en la categoria de la intervenció en el territori o paisatge pels treballs realitzats de millora, restauració i condicionament en l’aspecte paisatgístic, arquitectònic i patrimonial del recinte històric de la Central Cornellà, i per la contribució d’aquest espai a la cultura, com a eina didàctica i pedagògica. En aquest sentit, el jurat va destacar un dels aspectes més innovadors de la intervenció, que ha consistit a concebre la sostenibilitat a partir del cicle de l’aigua, com ho demostra l’ús d’aigua regenerada per al reg d’arbres fruiters.

Notícies relacionades

El projecte de millora paisatgística ha rebut, a més, l’accèssit del premi Bonaplata 2020-2021 en la categoria de rehabilitació de béns immobles. Els premis Bonaplata estan organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC).

La Central Cornellà és un espai únic i singular a Europa, format per un ric patrimoni industrial que permet interpretar i entendre la gestió del cicle de l’aigua a través d’infraestructures que el 1909 ja van fer possible bombar aigua potable a la ciutat de Barcelona. A més d’incloure obres úniques i singulars de gran valor arquitectònic, històric i patrimonial, com l’edifici projectat per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905, la reconstrucció de la Cascada Gaudí (ara amb aigua reciclada) o el pou Fives-Lille, la Central Cornellà també s’ha convertit en un referent del coneixement, l’educació i la cultura sobre l’aigua a través del Museu de les Aigües.

Temes:

Agbar Empreses