Millora urbanística
Agbar rep el premi Hispania Nostra pel projecte de restauració i millora paisatgística de la Central Cornellà
El guardó reconeix els treballs realitzats de millora, restauració i condicionament en l’aspecte paisatgístic, arquitectònic i patrimonial del recinte històric

Agbar ha rebut el premi Hispania Nostra pel projecte de restauració i millora paisatgística de la Central Cornellà. Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, i Araceli Pereda, presidenta d’Hispania Nostra, així com Ángel Cerezo, arquitecte del projecte de restauració, entre d’altres, han assistit a l’acte d’entrega del premi, en el qual s’ha descobert la placa commemorativa que reconeix la intervenció portada a terme per Agbar.
Ángel Simón, president d’Agbar, ha explicat, durant la celebració de l’acte de reconeixement d’aquest guardó, que «aquesta intervenció ha convertit la Central Cornellà i el Museu de les Aigües en un espai industrial referent de Cornellà, que té un gran valor arquitectònic, paisatgístic i patrimonial, i fins i tot natural, ecològic i agrícola, amb un impacte molt positiu sobre el seu entorn». Per a Ángel Simón, el projecte guardonat «recull justament el nostre propòsit: anar més enllà de l’excel·lència operativa del servei de l’aigua, aportant valor social, en un sentit ampli, al territori on som presents». Balmón ha remarcat que «les aliances són necessàries més que mai per construir i contribuir a fer que les nostres comunitats siguin més pròsperes».
El jurat va atorgar el premi en la categoria de la intervenció en el territori o paisatge pels treballs realitzats de millora, restauració i condicionament en l’aspecte paisatgístic, arquitectònic i patrimonial del recinte històric de la Central Cornellà, i per la contribució d’aquest espai a la cultura, com a eina didàctica i pedagògica. En aquest sentit, el jurat va destacar un dels aspectes més innovadors de la intervenció, que ha consistit a concebre la sostenibilitat a partir del cicle de l’aigua, com ho demostra l’ús d’aigua regenerada per al reg d’arbres fruiters.
Notícies relacionadesEl projecte de millora paisatgística ha rebut, a més, l’accèssit del premi Bonaplata 2020-2021 en la categoria de rehabilitació de béns immobles. Els premis Bonaplata estan organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC).
La Central Cornellà és un espai únic i singular a Europa, format per un ric patrimoni industrial que permet interpretar i entendre la gestió del cicle de l’aigua a través d’infraestructures que el 1909 ja van fer possible bombar aigua potable a la ciutat de Barcelona. A més d’incloure obres úniques i singulars de gran valor arquitectònic, històric i patrimonial, com l’edifici projectat per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905, la reconstrucció de la Cascada Gaudí (ara amb aigua reciclada) o el pou Fives-Lille, la Central Cornellà també s’ha convertit en un referent del coneixement, l’educació i la cultura sobre l’aigua a través del Museu de les Aigües.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern