Treuen 20 milions a compte de sector

Els hotelers esclaten contra el Govern per maltractar el turisme de l’Imserso

La patronal hotelera Hosbec, amb associats a Benidorm, la Costa Blanca, València i Castelló, acusa el ministeri d’enfonsar el programa

Els hotelers esclaten contra el Govern per maltractar el turisme de l’Imserso
4
Es llegeix en minuts

Els hotelers esclaten i el turisme de l’Imserso trontolla a la Costa Blanca. La patronal hotelera Hosbec, amb associats a Benidorm, la Costa Blanca, València i Castelló, acusa el Ministeri d’Afers Socials d’enfonsar el programa després d’haver constatat que ha acabat adjudicant-se a la baixa amb una quitació de 20 milions d’euros que ara, segons la patronal, l’adjudicatari, Mundiplan, vol carregar als hotels oferint preus d’entre 22,5 i 23,5 euros per persona al dia en pensió completa en lloc dels 25 euros que figurava en les condicions. El president d’Hosbec, Toni Mayor, denuncia que «és indignant que es realitzi una adjudicació amb una baixa de 20 milions d’euros i siguin els hotelers els que hagin de pagar aquesta festa. Si sobren 20 milions significa que hi ha un matalàs per millorar la misèria hotelera, però tenim un Govern que no vol fer-ho. Volen que acceptem menys preu que el que es es cobra per la manutenció d’un malalt en un hospital públic».

Cala recordar, en aquest sentit, que més de 60 hotels de la província ja han tancat les portes fins a la primavera perquè molts treballaven fins ara amb els turistes de l’Imserso, però definitivament no els surten els comptes perquè, a més, la temporada s’ha reduït a tres mesos després de saber-se que els viatges subvencionats no començaran fins a finals de febrer de 2022 i que al juny canvia la temporada. Aquest diari ha volgut conèixer la valoració de Mundiplan, però no ha contestat.

Hosbec denuncia que el sector hoteler torna a sortir maltractat i humiliat una vegada més d’un programa de vacances de l’Imserso que «des del primer moment està sent un desastre en la gestió. No només l’Imserso i els seus responsables han desatès qualsevol reivindicació del sector, legítimament i econòmicament argumentada, sinó que també es van desentendre dels consells que els empresaris van posar sobre la taula respecte als terminis i la diligència en la licitació partint de les experiències anteriors». 

El resultat ha sigut que el programa no ha pogut començar a operar en el termini habitual (comercialització per al 15 de setembre i entrada de clients per al 15 d’octubre) i no s’esperen els primers clients fins a finals de febrer, de manera que s’acumularà un retard de quatre mesos sobre el calendari que diverses ministres, «entre elles la de Drets Socials, Ione Belarra i la de Turisme, Reyes Maroto, van anunciar i assegurar públicament».

El començament de la negociació dels preus suposa, segons els hotelers, una bufetada al sector hoteler: davant un preu per persona i dia que el plec de condicions va establir en un mínim de 25 euros, els departaments comercials i de contractació s’estan trobant amb propostes de contracte de les diferents adjudicatàries amb preus molt per sota d’aquesta quantitat: depèn de la zona i la categoria de l’hotel, s’estan oferint contractes a partir de febrer amb un preu que oscil·la entre 22,5 i 23,5 euros. «Si traiem l’IVA d’aquests preus, l’hoteler guanyaria entre 21 i 22 euros nets per cada turista en hotels de 3 o 4 estrelles, i dins d’aquest preu s’ha d’incloure allotjament, pensió completa, vi i aigua, animació, calefacció, wifi gratuïts i tots els serveis que presti l’hotel», remarca la patronal.

Els empresaris no han tardat a mostrar la seva indignació per aquest nou maltractament i engany al qual es veuen sotmesos. Sobretot tenint en compte que les ofertes guanyadores tenen preus molt a la baixa, rebaixant en 20 milions d’euros el preu de sortida. Segons Hosbec, «si sobren 20 milions significa que hi ha un marc més que apte per millorar la retribució hotelera com fa anys que demana el sector. I el més sorprenent de tot és que el Govern ha enganyat els empresaris anunciant una millora del preu, fixant-lo en 25 euros (encara per sota del preu de cost), però resulta que la realitat torna a ser una gerra d’aigua freda».

Notícies relacionades

El president d’Hosbec, Toni Mayor, denuncia que «és indignant que es realitzi una adjudicació amb una baixa de 20 milions d’euros i siguin els hotelers els que hagin de pagar aquesta festa. Si sobren 20 milions significa que hi ha un matalàs per millorar la misèria hotelera però tenim un Govern que no ho vol fer».Segons la patronal, s’estan acumulant moltes circumstàncies desfavorables que no conviden a sumar-se a l’Imserso: retards que obliguen els hotels a tancar i presentar nous ertos, preu de misèria fins i tot per sota del que es paga en un hospital públic per la manutenció de cada malalt, no poder tenir clients durant la temporada baixa sinó que ja vindrien de cara a la primavera, increment desproporcionat de costos energètics, matèries primeres i alimentació... Tot això està fent que molts empresaris s’estiguin pensant seriosament firmar contractes i quadrin números per intentar a justaruns comptes que, es mirin per on es mirin, sempre surten en vermell

«El Govern ha ferit de mort aquest programa, ha humiliat les empreses i ha abandonat la gent gran, que tenia la il·lusió de viatjar després de tot el patiment que la pandèmia està causant.els ha provocat la Covid. Ara només ens queda que algú sigui capaç de recapacitar, d’assumir la responsabilitat i de començar a treballar ja en un disseny d’unes noves condicions que reparin tots els errors comesos i que pugui començar en la temporada 22-23. Una o dues pròrrogues en aquestes condicions seran completament inassumibles per al sector».