Consell de Ministres

El Govern reforça els incentius als plans de pensions d’ocupació per generalitzar el seu ús

  • Escrivá activa un mecanisme per premiar que companyies i treballadors destinin més recursos a ‘guardioles’ privades per completar la pensió

  • Actualment només 1 de cada 10 treballadors està cobert per un pla de pensions d’empresa

El Govern reforça els incentius als plans de pensions d’ocupació per generalitzar el seu ús
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat l’avantprojecte de llei per crear un nou fons estatal de pensions, una ‘guardiola’ on s’agruparan els diferents plans d’ocupació a les empreses per obtenir una rendibilitat més gran dels recursos acumulats en els mateixos. L’Executiu ha donat llum verda en el Consell de Ministres d’aquest dimarts a l’avantprojecte de llei per reformular els plans d’ocupació de pensions i incentivar-ne l’ús. L’ús actual d’aquests fons és residual, només cobreix 1 de cada 10 treballadors i es concentra principalment en grans empreses i en l’Administració. La intenció del ministre José Luís Escrivá és generalitzar aquest producte d’estalvi dissenyat per complementar les pensions i que arribi a pimes i autònoms. El Govern posa així en marxa la maquinària per passar ara a negociar els detalls finals de la reforma amb patronal i sindicats, per després vertebrar-la com a projecte de llei via tràmit parlamentari.

Aquests fons són actualment més freqüents en grans empreses i en l’Administració que en pimes. Per alimentar-los, companyia i treballadors pacten via acords d’empresa o mitjançant els convenis col·lectius destinar-hi una aportació periòdica. Cada treballador té el seu propi ‘moneder’, en el qual va dipositant aquestes aportacions pactades i que es guarden a la ‘guardiola’ comuna que són els plans d’ocupació. Aquests s’agrupen perquè un òrgan gestor dels mateixos pugui invertir amb ells, aconseguir així rendibilitat i engreixar de manera addicional l’esmentada ‘guardiola’. Una vegada el treballador es jubila, cobra l’import acumulat en el fons d’ocupació i complementa així la seva pensió. I si marxa a una altra empresa s’emporta amb ell la seva part del fons.

Notícies relacionades

Segons dades d’Inverco, el 2020, uns dos milions de persones tenien un pla de pensions d’aquest tipus, sobre una població treballadora de 19,6 milions de persones. I els esmentats plans sumaven entre tots un patrimoni de gairebé 35.000 milions d’euros.

La reformulació dels incentius als plans de pensions és una de les peces de la ‘reforma Escrivá’. L’Executiu vol augmentar l’estalvi mitjançant aquests mecanismes i incentivar els plans col·lectius, sobre els individuals. Aquest any 2021 ja va començar amb una severa retallada en els avantatges fiscals lligats als plans de pensions individuals i, sis mesos després, les aportacions dels estalviadors a aquests fons s’ha reduït en un 22%, fins al mes de juny. I és que la la llei de Pressupostos de l’Estat va rebaixar de 8.000 a 2.000 euros l’aportació anual màxima a plans de pensions individuals amb dret a deducció en l’impost sobre la renda (IRPF).