Reforma de les pensions

El Govern augmenta a 0,6 punts la seva proposta de pujar les cotitzacions per pagar les futures pensions

  • El Govern confia a tancar en menys de 7 dies un acord amb patronal i sindicats sobre l’augment de cotitzacions per alimentar la guardiola de les pensions

El Govern augmenta a 0,6 punts la seva proposta de pujar les cotitzacions per pagar les futures pensions
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha augmentat de 0,5 a 0,6 punts la seva proposta de pujar les cotitzacions dels treballadors amb què costejar les futures pensions. Aquest dilluns al migdia el Ministeri de Seguretat Social ha tingut una nova reunió amb patronal i sindicats per avançar en la segona fase de la reforma de les pensions. La cita s’ha centrat a discutir sobre la nova fórmula que l’equip de José Luís Escrivá va plantejar la setmana passada als agents socials, que consisteix en la creació d’una taxa temporal sobre les cotitzacions socials dels actuals treballadors per alimentar la guardiola de les pensions i poder costejar part de l’increment de despesa addicional que haurà d’assumir l’Estat quan la generació del ‘baby boom’ es comenci a jubilar. Escrivá va posar sobre la taula aquesta proposta per incrementar en 0,5 punts les cotitzacions i ara el debat se centra en si aquesta xifra ha de ser més gran o més petita, així com qui n’haurà d’asssumir el cost. Si serà l’empresa, el treballador o en quina proporció se la repartiran.

Notícies relacionades

Fonts consultades de Seguretat Social han qualificat de «productiva» i «amb avenços» la reunió i s’han emplaçat a continuar negociant amb la patronal i sindicats de manera telemàtica durant els pròxims dies. De moment, segons confirmen des del ministeri d’Escrivá, no hi ha una nova data fixada perquè totes les parts es tornin a reunir de manera presencial. El rellotge corre, i és que el termini màxim que el mateix Executiu es va marcar per tancar amb els agents socials aquesta qüestió –que ha denominat el ‘Mecanisme d’Equitat Intergeneracional’– venç el 15 de novembre. Posteriorment el Govern pretén incorporar l’acord (o no) via esmenes al projecte de llei de pensions, que ja està en tràmit en el Congrés, i que inclou el primer bloc de la reforma de les pensions, amb mesures com la pujada de les pensions segons l’IPC o el sistema de penalitzacions per a les prejubilacions, entre d’altres.

El nou Mecanisme d’Equitat Intergeneracional pretén apuntalar per la via dels nous ingressos –i evitar així retallar la despesa– el sistema públic de pensions. Amb aquesta taxa temporal, el ministre Escrivá confia a recaptar a l’any –i fins al 2032– l’equivalent a dues dècimes del PIB espanyol, uns 2.600 milions d’euros cada any. En un període de 10 anys serien 26.000 milions, més els ingressos per rendiments financers que l’Estat aconseguís de la gestió d’aquesta guardiola.