Resultats

Cepsa guanya 498 milions d’euros fins al setembre per la pujada de preus del petroli

La petroliera millora el benefici davant les pèrdues de 810 milions registrades fa un any per la pandèmia

Cepsa guanya 498 milions d’euros fins al setembre per la pujada de preus del petroli
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’alça els preus del cru va elevar el benefici net de Cepsa fins als 498 milions d’euros durant els primers nou mesos de l’any, davant les pèrdues de 810 milions d’euros registrades en el mateix període del 2020 i afectades pel deteriorament d’actius, l’entorn de preus baixos i la reducció de la demanda. El benefici net ajustat, que mesura específicament l’acompliment dels negocis, va ser de 295 milions d’euros, cosa que també va suposar una millora significativa davant els 31 milions d’euros registrats en el mateix període de l’any anterior.

«Hem aconseguit un bon acompliment fins ara i les perspectives són bones per al que queda del 2021, malgrat la volatilitat recent dels mercats energètics mundials i de l’augment dels preus de l’energia a Europa», ha celebrat l’encara conseller delegat de Cepsa, Philippe Boisseau. Com va anunciar la companyia fa unes setmanes, a partir de l’1 de gener Boisseau serà substituït en el seu càrrec per Maarten Wetselaar, que serà l’encarregat d’anunciar el nou pla estratègic de l’empresa amb el focus posat en la transició energètica.

La companyia participada per Mubadala –el fons sobirà d’Abu Dhabi- i The Carlyle Group, ha registrat un benefici brut d’explotació (Ebitda) que es va situar en 1.346 milions d’euros fins al setembre del 2021, el que suposa un augment del 48% respecte al mateix període del 2020 (910 milions d’euros), impulsat per la pujada dels preus del petroli i l’augment de la producció de cru, la millora dels marges i l’augment de la producció de refinament, així com per l’acompliment consistent tant de l’àrea comercial com de la de química, segons indica en un comunicat.

Respecte a les inversions, durant aquests nou mesos, Cepsa ha incrementat les inversions fins als 310 milions d’euros, davant els 464 milions del gener al setembre del 2020. El flux de caixa lliure abans del capital circulant fins al setembre va experimentar una millora significativa, passant de 55 milions d’euros el 2020 a 918 milions d’euros el 2021, principalment per la millora dels resultats.

Notícies relacionades

Per negocis, a l’àrea d’exploració i producció, Cepsa va registrar una millora significativa dels resultats, i va assolir un Ebitda de 615 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, un 83% més que en el mateix període del 2020, principalment a la pujada dels preus del cru (+66%), la reducció dels costos de producció –amb un descens interanual de l’11% en les despeses operatives-, i a un lleuger augment de la producció (+1%). En refinament, malgrat que els marges es van veure afectats per l’increment dels preus de l’energia, l’augment de la producció a les refineries i l’aplicació satisfactòria de mesures d’eficiència de costos es van traduir en un Ebitda de 117 milions d’euros en el període de gener a setembre, davant els 34 milions d’euros registrats en els mateixos mesos del 2020 (+240%).

L’àrea comercial també va millorar, amb un augment del 12% respecte al setembre del 2020, fins als 345 milions d’euros, gràcies a un bon comportament dels marges i l’eficiència de costos, i malgrat que volums de vendes es troben un 15% per sota dels nivells anteriors a la pandèmia. Per la seva part, el negoci de química va obtenir un Ebitda de 355 milions d’euros, un 39% més que fa un any, principalment per la repercussió positiva d’«una estratègia comercial millorada, unida a una tendència sostinguda de rendiment operatiu rècord des del 2019».

Temes:

CEPSA Petroli