Resultats

Endesa preveu que el Congrés elimini també la ‘destralada’ a les elèctriques pel CO2

L’elèctrica espera que l’actual projecte de llei eximeixi de la retallada els contractes a preu fix, com va ocórrer amb la regulació del gas

La companyia va obtenir un benefici net de 1.459 milions d’euros fins al setembre, un 3,4% menys que un any abans

Endesa preveu que el Congrés elimini també la ‘destralada’ a les elèctriques pel CO<sub>2</sub>
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Endesa insisteix que la ‘destralada’ del Govern als ingressos de les centrals nuclears, hidroelèctriques i renovables que hagin internalitzat el preu del gas no tindrà «cap efecte» en els seus comptes després que l’Executiu eximís de la retallada els contractes firmats a preu fix. Però la companyia espera ara que ocorri el mateix amb la retallada prevista per l’alça del CO2 que manté la mateixa filosofia que el del gas (eliminar els ingressos extres d’aquestes centrals), però que va ser tramitat com a projecte de llei per l’Executiu i està en tràmit parlamentari perquè l’aprovi el Congrés dels Diputats.

«Esperem una modificació important que eximeixi els contractes a preu fix, similar a la del gas [...] Hi ha ja cinc partits [polítics] que presentaran esmenes», ha assegurat Bogas durant la conferència d’analistes per presentar els resultats de l’elèctrica durant els primers nou mesos de l’any. Aquests comptes no inclouen cap impacte per l’alça del gas, que si s’hagués mantingut hauria tingut un efecte negatiu de 110 milions d’euros durant aquells primers 15 dies de setembre, segons va explicar el director financer de l’elèctrica, Luca Passa.

La companyia assegura, i així ho ha fet arribar al Govern, que tota la seva generació pròpia de base, procedent de l’energia hidroelèctrica, nuclear i de les renovables no regulades (les centrals penalitzades per l’Executiu), està venuda per endavant per cobrir els contractes de preu fix amb clients industrials i residencials a preus molt inferiors dels que marca actualment el ‘pool’ (mercat majorista). Bogas va suggerir que el preu d’aquests contractes estaria entorn dels 50 euros el megawatt hora. En concret, el 100% de la producció pròpia de base del 2021 s’ha cobert ja amb vendes a termini, un percentatge que assoleix el 88% per al 2022 a tancament de setembre.

Malgrat no notar l’efecte de la ‘destralada’, l’elèctrica propietat del grup italià semipúblic Enel va aconseguir un benefici net durant els primers nou mesos de l’any de 1.459 milions d’euros, un 3,4% menys que en el mateix període de l’any anterior. La companyia justifica aquesta caiguda per l’excepcional pujada dels preus de l’electricitat a causa dels elevadíssims preus del gas i dels drets d’emissió de CO2 durant els últims mesos. El benefici net ordinari va ser de 1.459 milions d’euros, cosa que suposa un descens del 14%.

Davant la caiguda dels beneficis destaca l’alça dels ingressos que es van disparar un 43,6% en el període, fins als 18.603 milions d’euros, impulsats per un increment de 4.383 milions la variació dels «derivats de matèries energètiques» (cobertura de riscos de les operacions) que van suposar 4.139 milions d’euros en les despeses.

Notícies relacionades

Malgrat tot, la companyia ratifica els seus principals objectius financers i de negoci per al conjunt de l’any. Si bé el conseller delegat d’Endesa ha estimat que el preu de l’electricitat al mercat majorista es mantindrà «alt durant els pròxims mesos», Bogas també ha indicat que espera «algun tipus de regulació extraordinària el 2022 per reduir el preu del ‘pool’ (mercat majorista), ja que considera que per a moltes companyies serà molt difícil oferir preus als seus clients «si han de comprar energia al mercat».

D’altra banda, Endesa ha duplicat (45%) el seu deute net fins a situar-la en els 10.000 milions d’euros, pel pagament del dividend amb càrrec als resultats del 2020 abonat durant l’exercici i el descens del flux de caixa operatiu fins als 862 milions.