Mercat de treball

Calviño vol que la reforma laboral estigui acordada al novembre

  • Economia planteja aprovar després un decret el desembre per a la seva aprovació parlamentària abans d’acabar l’any

  • La vicepresidenta eludeix parlar de «quotes de català» en la nova llei audiovisual i es refereix a «diferents instruments»

Calviño vol que la reforma laboral estigui acordada al novembre

La Moncloa

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Economia s’ha proposat com a objectiu un acord social per a la reforma laboral dins del mes de novembre, segons fonts del departament que dirigeix la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. Si es compleix aquest calendari, l’acord podria quedar plasmat en un decret llei que aprovaria el Govern ja el desembre per sotmetre’l després a l’aprovació del Congrés dels Diputats, segons aquestes mateixes fonts. El compromís amb la Unió Europea per a l’obtenció de fons europeus és que la reforma laboral estigui aprovada pel Parlament abans del 31 de desembre.

A Roma, on Calviño acompanya el president Pedro Sánchez en la cimera de líders del G-20, la vicepresidenta no va ser tan explícita en la roda de premsa oferta sobre la referència temporal de novembre per a la reforma laboral. Tampoc va parlar de decret llei. «Vull fer-ho al més aviat possible», va dir, amb referència a aconseguir un acord amb els agents socials per a la reforma laboral i va parlar de «pròximes setmanes». Després de la polèmica amb la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre qui havia de coordinar el diàleg amb patronal i sindicats per a la reforma laboral, Calviño va emfatitzar la necessitat d’«un procés de coordinació més intens en la fase final» de la negociació.

L’agenda de dimarts

Notícies relacionades

Per a això, a la reunió prevista aquest dimarts entre el president Sánchez i les dues vicepresidentes, es pretén avançar en el disseny final de la posició del Govern sobre quatre dels punts que es debaten amb els agents socials, segons va remarcar Calviño. Així, a l’agenda d’aquesta reunió de dimarts s’abordarà la simplificació dels contractes i la reducció de la temporalitat; així com una «adequada regulació» de les relacions laborals en les subcontractes; en tercer lloc, Calviño va parlar d’un «reequilibri de les parts» en la negociació col·lectiva, on es podrien tractar les qüestions relatives a ultraactivitat dels convenis; i en quart lloc, els nous ertos com a «mecanisme alternatiu a les intenses destruccions d’ocupació per a crisis posteriors», va dir la vicepresidenta.

En la trobada amb els mitjans de comunicació, la ministra d’Economia també va ser preguntada pel projecte de llei audiovisual, que el Govern s’ha compromès a pactar amb ERC per aconseguir el recolzament del grup català al projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2022. El projecte de llei d’audiovisual és responsabilitat del Ministeri d’Economia i al ser preguntada sobre si s’establiran quotes de producció en català obligatòries per a les plataformes audiovisuals, Calviño va respondre que «hem de treballar amb diferents instruments per aconseguir el doble objectiu» d’afavorir la inversió en el sector (dominat per multinacionals) i la protecció de les llengües cooficials.