Sostenibilitat

La calor es ‘menja’ el PIB mundial

Com més graus augmenti la temperatura global més pèrdua econòmica es produirà

La calor es ‘menja’ el PIB mundial

Reuters/Stringer

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins al 18% del total de l’economia mundial es podria esfumar el 2050 si les temperatures augmenten en 3,2 graus centígrads, segons un estudi de la reasseguradora Swiss Re amb el títol ‘No action not an option’ (‘No actuar no és una opció’).

L’anàlisi se centra en 48 països que suposen el 90% del producte interior brut mundial (PIB). Segons els graus d’augment de la temperatura global, l’impacte és un o un altre. Així, el 2050 la reducció de valor de l’economia se situaria entorn del 4% si es compleixen els objectius de l’Acord de París, és a dir, un augment de la temperatura molt per sota dels dos graus. Les contraccions del PIB augmenten a mesura que ho fa el termòmetre.

Notícies relacionades

Per combatre aquests impactes entitats com el Banc Mundial tenen plans d’acció 2021-2025. Entre altres mesures recolzen els països i el sector privat que maximitzen les finances lligades a combatre el canvi climàtic. El Banc Mundial s’ha compromès a elevar el seu objectiu de finançament climàtic el 35% del total dels compromisos en els pròxims cinc anys i a alinear els fluxos de finançament amb els objectius de l’Acord de París i aconseguir resultats que integrin el clima i el desenvolupament. Això s’ha de compatibilitzar amb facilitar l’accés a l’energia a 760 milions de persones que no en tenen, molts dels quals viuen als països més pobres i són responsables de menys de la desena part de les emissions mundials de gasos amb efecte hivernacle.

Segons l’anàlisi de Swiss Re, les economies asiàtiques seran les més afectades per l’escalfament global, amb un impacte que restaria el 5,5% del PIB de la zona en el millor dels casos i que arribaria al 26,5%, en el pitjor dels escenaris. Segons aquest estudi, la Xina corre el risc de perdre gairebé el 24% del seu PIB en un escenari d’augment de més de 3,2 graus de mitjana. Als EUA, el Canadà i el Regne Unit, les pèrdues previstes serien del 10% a Europa, de l’11%.