Fins al setembre

El Santander guanya 5.849 milions per les provisions i impostos menors

  • El banc també ha aconseguit millorar els seus ingressos gràcies a l’augment del crèdit i a mantenir les despeses estables

El Santander guanya 5.849 milions per les provisions i impostos menors
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Santander va guanyar 5.849 milions entre gener i setembre, davant les inèdites pèrdues de 9.048 milions que va registrar en el mateix període del 2020 a causa de la devaluació que va portar a terme dels fons de comerç de diverses filials (que mesuren el valor dels actius intangibles, com la marca) i la reducció dels drets al menor pagament d’impostos (actius fiscals diferits, que compensen pèrdues passades amb beneficis futurs), que li van costar 12.500 milions.

La millora del resultat ha vingut empesa principalment per les menors provisions (-34%) per afrontar pèrdues que ha realitzat el grup, després d’haver portat a terme unes dotacions extraordinàries a causa de la pandèmia l’any passat que també van penalitzar el seu benefici. A més, el banc ha millorat els seus ingressos (3,8%) gràcies a l’augment de l’activitat (alça del 4% en el crèdit), mentre ha mantingut les despeses contingudes (-0,1%). 

Notícies relacionades

El tercer factor fonamental ha sigut el menor pagament de l’impost de societats malgrat la millora del resultat (-25,8%), propiciat per l’abonament tributari més gran que va haver de fer l’any passat a l’ajustar els actius fiscals diferits. L’entitat ha remarcat que ha pagat 3.725 milions per aquests tributs en totes les geografies on opera (davant els 5.020 dels nou primers mesos del 2020), amb un tipus fiscal efectiu del 34%.

La morositat, per la seva banda, es va mantenir estable: es va situar en el 3,18%, 0,4 punts per sota del nivell del juny i 0,3 punts per sobre del setembre del 2020. El capital ha pujat l’11,85%, en la part alta de l’objectiu del banc que estigui entre l’11% i el 12%, mentre que la rendibilitat sobre la capital es va situar en el 9,54% (11,8% sobre el capital tangible, ROTE). «Confiem a aconseguir el nostre objectiu de rendibilitat a mitjà termini del 13-15% gràcies als avenços aconseguits, una millora de les previsions macroeconòmiques i la gran capacitat d’execució dels nostres equips a totes les regions i tots els negocis», ha afirmat la seva presidenta, Ana Botín, en un comunicat.