Energia

El Govern aprova aquest dimarts el decret que suavitza la retallada a les elèctriques

L’Executiu manté el seu pols amb les elèctriques a les quals els ofereix eliminar la retallada a canvi que mantinguin preus baixos en els seus contractes a termini fix

El Govern aprova aquest dimarts el decret que suavitza la retallada a les elèctriques

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts un nou reial decret llei que alleujarà la retallada del Govern als ingressos de les elèctriques per l’alça del preu del gas sempre que aquestes apliquin «preus raonables» en els seus contractes a termini fix, segons confirmen fonts de l’Executiu a EL PERIÓDICO. La mesura arriba dues setmanes després que el Congrés dels Diputats convalidés el decret que retalla els ingressos de les centrals nuclears, hidroelèctriques i renovables que hagin internalitzat el preu del gas, qualificat com a «històric» per Podem. I ho fa, a més, en un moment de màxima tensió entre els socis de la coalició per qüestions com la reforma laboral.

Llavors, el portaveu de la formació morada, Pablo Echenique, va enviar des de la cambra un missatge que va dirigir directament al president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán: «Mentre els escons de Unides Podem siguin decisius mai més un reial decret llei del Govern portarà el logotip de l’oligopoli elèctric», va assegurar. Aquest dimarts el Govern suavitzarà la ‘destralada’ que tant han criticat les elèctriques, però mantindrà el pols llançat amb elles al no donar el braç a torçar com pretenien.

L’últim episodi, després de la sonora insolència d’Iberdrola i Endesa en la subhasta d’energia renovables, va ser l’ultimàtum d’Iberdrola. L’elèctrica advertia amb vehemència en un comunicat publicat dijous passat que no variaria els preus a la indústria si el Govern feia marxa enrere a les dues normes que redueixen els denominats ‘beneficis caiguts del cel’ que reben les elèctriques per les seves centrals hidràuliques, nuclears i renovables. Això és la retallada per l’alça del gas (el reial decret llei aprovat fa dues setmanes) i també per la pujada del CO2 (projecte de llei en estat de tramitació parlamentària).

El president de l’elèctrica, Ignacio Sánchez-Galán, fins i tot desafiava l’Executiu a l’assegurar que «tothom es pot equivocar per falta d’informació i rectificar és de savis». No obstant, el Govern segueix endavant amb el seu pla, com ja va avançar fa dues setmanes EL PERIÓDICO, de suavitzar les mesures per no penalitzar la indústria. Les elèctriques tindran dues opcions: o mantenir els preus baixos i així evitar la retallada dels seus ingressos o modificar a l’alça els contractes però rebent la ‘destralada’.

Notícies relacionades

La norma inclourà, a més, un mecanisme de «reporting i supervisió obligatori molt detallat» per dotar de més transparència i control en la formació dels preus de la tarifa elèctrica, així com una ampliació de la cobertura del bo social elèctric i del bo social tèrmic. El president del Govern, Pedro Sánchez, ja va anunciar aquest cap de setmana que l’Executiu aprovaria aquest dimarts un decret que destinaria 100 milions d’euros addicionals per ajudar les famílies més vulnerables i empreses per la pujada de la factura de la llum de cara a l’hivern. 

Prop d’1,19 milions de consumidors estan acollits al bo social elèctric a Espanya, un descompte d’entre el 25% i el 40% de la factura de la llum per a aquells usuaris considerats vulnerables sota la tarifa regulada de la llum (PVPC) que és la que està indexada a l’evolució del mercat a l’engròs. I per això són aquests usuaris, juntament amb els consumidors industrials, els que estan més exposats a les pujades desenraonades del preu de l’electricitat. Precisament, aquest dimarts també es prorroga el bo social elèctric per Covid fins al 28 de febrer, cosa que suposa donar cabuda a aquest descompte a persones en atur, erto, amb jornada reduïda per cuidats o amb algun membre de la família en aquestes circumstàncies i que no s’arribin a uns ingressos mensuals mínims en el conjunt de la unitat familiar. Per la seva banda, el bo social tèrmic és un descompte per a la calefacció que reben tots els usuaris amb bo social a través d’una espècie de ‘xec’.