Pla de xoc

Galán demana «rigor en l’anàlisi i no escalfaments puntuals» després de la retallada del Govern per la llum

El president de la primera elèctrica espanyola diu que la destrucció de valor de les elèctriques en els últims mesos és del 3% del PIB

Galán demana «rigor en l’anàlisi i no escalfaments puntuals» després de la retallada del Govern per la llum
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán, ha demanat «rigor en l’anàlisi i no escalfaments puntuals» a l’hora de canviar les regles del joc, després que el Govern aprovés un pla de xoc per rebaixar la factura de la llum, que suposarà la devolució per part de les elèctriques de fins a 2.600 milions d’euros procedents dels anomenats ‘beneficis caiguts del cel’. «No pot ser que a la primera tempesta que hi pugui haver cada país vagi pel seu camí, perquè posa en risc la resta», ha advertit Galán durant l’última jornada del Fòrum La Toja.

En un diàleg a tres, en companyia de l’excomissari d’Energia Miguel Árias Cañete i la consellera delegada de l’European Climate Foundation, Laurence Tubiana, Galán ha remarcat la importància del compromís europeu en canvi climàtic amb marcs com el mercat europeu de drets d’emissió de CO2, que s’ha vist immers en la polèmica en els últims mesos per l’alça de l’electricitat al mercat a l’engròs com a conseqüència de l’augment dels preus. «El de CO2 és un mecanisme perquè qui contamini, pagui, i resulta que el que no contamina paga més», ha criticat el president de la primera elèctrica espanyola, en relació amb l’avantprojecte de llei per limitar els beneficis de les centrals nuclears i hidroelèctriques per l’alça dels drets d’emissió de CO2.

«Hi ha d’haver rigor en l’anàlisi i no escalfaments puntuals, perquè quan hi ha rigor en l’anàlisi et trobes que les coses no són com a uns els agradaria sinó d’una altra manera», ha afegit Galán. El Govern reclama a les elèctriques 2.600 milions d’euros d’ingressos extra que les companyies reben de l’augment del gas al mercat a l’engròs, i farà el mateix quan acabi el tràmit parlamentari amb els ingressos que provinguin del CO2.

Però, segons el president d’Iberdrola, el 90% de l’electricitat es ven a termini a un preu que no està lligat al mercat a l’engròs. «Nosaltres tenim acords amb clients a 30 o 50 euros, ens diuen ara que hem de pagar 100 euros més. ¿D’on trec aquests diners?», ha afegit. L’elèctrica ha sigut una de les primeres a renegociar les tarifes amb els seus grans clients després del pla de xoc de l’Executiu.

Notícies relacionades

El 10% restant de les vendes sí que estaria lligada al mercat a l’engròs, a través de la tarifa regulada (PVPC) que tenen 11 milions de consumidors domèstics (dels 29 milions de subministraments elèctrics). En aquest cas, Iberdrola, com la resta de les grans companyies, proposa tenir una tarifa regulada plana per evitar la volatilitat del preu horari –«és esquizofrènic estar pendents del preu de la llum cada hora», ha advertit Galán–; però el conseller d’Energia de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Mariano Bacigalupo, va refredar aquesta possibilitat dijous perquè no és «políticament viable» després que el regulador hagi «consagrat durant anys aquesta tarifa».

El president d’Iberdrola també ha advertit que una altra de les conseqüències de les mesures del Govern és la inseguretat jurídica, que perjudica l’arribada d’inversions. «Si espantem els inversors els diners volaran. La destrucció de valor que s’ha produït en les energètiques en els últims mesos és més del 3% del PIB», ha indicat. Iberdrola ha perdut en borsa més de 20.000 milions d’euros. «Crec que les decisions europees han de tenir solucions europees», ha afegit.